Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Waarom we écht nog niet moeten denken dat de coronacrisis voorbij is

Waarom we écht nog niet moeten denken dat de coronacrisis voorbij is

Waarom we écht nog niet moeten denken dat de coronacrisis voorbij is

De terrassen gaan weer bijna open, we mogen voorzichtig weer op bezoek bij opa en oma, en de aantallen besmettingen en sterfgevallen dalen gestaag. Veel mensen lijken dan ook te denken dat het grootste coronagevaar geweken is, maar dat is een bijzonder tricky gedachte…

Ruim 100 man in quarantaine

Vlakbij de grens van Groningen is een nieuwe uitbraak van het virus ontstaan nadat een Duits restaurant sinds tijden de deuren weer opende. Al zeker achttien mensen zijn na een bezoek aan restaurant Alte Scheune in het Duitse Moormerland (Landkreis Leer) positief getest op het virus. Veertien mensen zouden op het feest besmet zijn geraakt, vier anderen na contact met bezoekers van het feest. In totaal zijn 118 mensen – allemaal afkomstig uit de omgeving van Leer – in quarantaine geplaatst.

Zo snel kan het gaan…

In het restaurant zou een besloten feest zijn gehouden voor zo’n veertig man. Reden van het feest zou de versoepeling van de lockdown zijn geweest. Onder de gasten – die zich niet aan de nog geldende coronaregels zouden hebben gehouden – zou een arts geweest zijn die begin vorige week griepklachten had. Vervolgens testte hij positief op corona. Daarop zijn alle mensen die met hem in contact zijn geweest eveneens onderworpen aan een coronatest.

Grote puinhoop

De eigenaar, zelf ook besmet met het virus, ontkent dat de coronaregels niet zijn nageleefd. Ook meent hij dat er geen sprake was van een feest en dat de afstandsregels in acht genomen zijn. Zijn personeel zou ten alle tijden keurig mondkapjes hebben gedragen. Getuigen beweren echter dat er volop handen geschud zijn, er geen 1,5 meter afstand gehouden werd en dat er juist geen mondkapjes gedragen werden door de medewerkers. Daarnaast zou er geen gastenlijst zijn bijgehouden, waardoor het een lastige puzzel was om te ontdekken wie er allemaal op het feest aanwezig waren.

Giga boete

De restauranteigenaar riskeert een enorme boete van maximaal € 25.000. En terecht, want door dit soort roekeloosheid worden alle maatregelen om het virus in te dammen teniet gedaan. De Duitse minister van Volksgezondheid, Carola Reimann, benadrukt hoe deze situatie aantoont dat het virus nog niet verslagen is. “Het is er nog steeds en we moeten er samen voor zorgen dat de inspanningen van de afgelopen weken niet voor niks zijn geweest.”

Lees ook
Eens of oneens: ‘Op een terras zitten als het straks weer mag, is deze zomer nog geen slim idee’

Blijven opletten

Blijf dus alert, zéker wanneer de terrassen op 1 juni de poorten weer openen. Buiten zitten in het zonnetje met een vers getapt biertje is zalig, maar niet ten koste van alles. Let daarom op je eigen gedrag, maar vergeet ook vooral niet te kijken naar hoe de horeca in jouw buurt georganiseerd is. Bij twijfel, niet doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: DvhN | Beeld: iStock