Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Bye voorproefje op de zomer, hallo code geel: KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien met hagel

Bye voorproefje op de zomer, hallo code geel: KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien met hagel

Bye voorproefje op de zomer, hallo code geel: KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien met hagel

Na een lange tijd van regen worden we de afgelopen dagen verwend met zon, zon en nog eens zon. We strijken massaal neer op het terras, hebben de tuinkussens weer van zolder gehaald en picknicken het liefst iedere avond in het park. Heerlijk, dat warme weer. Maar zoals dat gaat in ons kikkerlandje, kan het ook zomaar weer omslaan. Voor vandaag geeft het KNMI dan ook code geel af.

Kans op zware onweersbuien

Toen de zon eindelijk weer begon te schijnen en de temperaturen stegen, kregen we meteen goede hoop. Want zou dit nu ein-de-lijk de aftrap van het lenteweer (en dat begin juni) betekenen? Weerdeskundigen deden eerder deze week een voorspelling van de rest van de maand, al lijkt de zon vandaag ruimte te moeten maken voor onweer.

Hagel en regen

Donderdagmiddag en -avond bestaat de kans op stevige onweersbuien in het oosten van Nederland, zo waarschuwt het KNMI. In dat deel van het land is code geel van kracht. Plaatselijk gaan de buien gepaard met hagel, veel neerslag in een korte tijd en mogelijk ook windstoten tot maar liefst zestig kilometer per uur.

Code geel

Code geel betekent formeel volgens het KNMI: wees alert. Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen en waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt worden uitgegeven. De zekerheid is minstens zestig procent.

Lees ook
De zomer in je bol: dít easy home made mango-kokosijs wordt het hoogtepunt van je dag

Goede start

In maart en april hadden we te maken met de noordenwind, waardoor het lenteweer helaas vaak uitbleef. In mei werd het niet bepaald beter, te wijten aan een westenwind die voor flink wat buien en koel weer zorgde. Juni is al meteen héél anders begonnen. De paraplu kan (vooralsnog) in de kast blijven en ook je jas is vandaag de dag een overbodige luxe. Daarentegen moet je vooral je zonnebril niet thuis laten en zéker niet vergeten om je in te smeren. Maar hoe is dat de rest van de maand?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images