Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > BOOS laat medialand trillen: 19 vrouwen beschuldigen Jeroen Rietbergen, aangifte tegen Ali B wegens verkrachting

BOOS laat medialand trillen: 19 vrouwen beschuldigen Jeroen Rietbergen, aangifte tegen Ali B wegens verkrachting

BOOS laat medialand trillen: 19 vrouwen beschuldigen Jeroen Rietbergen, aangifte tegen Ali B wegens verkrachting

Volg hier wat er wordt gezegd in de aflevering van BOOS van presentator Tim Hofman en zijn team. De onthullingen over wat er nou werkelijk bij de Voice gebeurt, doen heel medialand trillen.

Dit is een liveblog. We updaten dit artikel elke paar minuten.

19 vrouwen over Jeroen Rietbergen

Er zijn 19 klachten over Jeroen Rietbergen binnengekomen, meldt Tim Hofman. De seksueel getinte opmerkingen zouden wel tot 10 jaar hebben geduurd. ‘Iedereen wist ervan, maar het werd door de programmaleiding afgedaan als een grapje. En er werd gezegd dat ‘Rietbergen nou eenmaal zo is’.

Dit werd er over Jeroen Rietbergen in BOOS gezegd:

“Jeroen vroeg om mijn nummer. Eerst appte hij gewoon zakelijk over het programma. Later vroeg hij om foto’s. Ook zei hij ik ben in dit hotel, kom je langs.”
“Het is eerst heel gezellig en je voelt je gezien. Maar later krijg je berichten waarin hij vraagt om samen een hotelkamer te boeken.”
“Hij zei dat ik niet te geil mocht doen tijdens de opnamedagen want dan zou hij mij bespringen.”
“Hij hield wel van jonge meiden, ook kandidaten. Ik had een keer bepaalde kleding aan op werk die hij blijkbaar als sexy ervoer. Tijdens contact over werkzaken appte hij dan of ik die kleding weer aan deed.”
“Jeroen appte mij met de vraag hoe ik mij daar beneden had geschoren. Hij vroeg of ik wel discreet kon zijn over ons app-contact en dat het programma dit niet cool zou vinden als ze dit zouden weten. Later stuurde hij mij een dickpic.”

 

Het gaat om kandidaten, medewerkers en oud-medewerkers van The Voice of Holland. Allemaal jong en vrouw, zo komt naar voren in de aflevering van BOOS. Rietbergen zou continu seksueel getinte opmerkingen maken, foto’s hebben gestuurd van zijn geslachtsdeel en in een enkel geval zou het tot een fysieke ontmoeting zijn gekomen.

Marco Borsato

Andere aanklachten gaan over Marco Borsato. Hij zou billen van jonge vrouwen hebben betast.

Marco Borsato zou tijdens zijn functie als coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids verscheidene kandidates en medewerkers hebben betast. Een zestal, van wie drie minderjarig, heeft zich bij de redactie van BOOS gemeld. Hij wil zelf niet reageren.

Aangifte van verkrachting tegen Ali B

Ook over Ali B wordt er het nodige gezegd. Hij zou een affaire hebben gehad met een kandidate van de Voice en een structurele vreemdganger zijn. Ook zouden er twee vrouwen aangerand zijn door Ali. Een vrouw doet in BOOS aangifte wegens verkrachting door Ali B.

“Ik wist dat er meer meisjes [zoals ik] waren, want hij heeft me verteld dat hij het vaker deed. Ik durfde tot nu geen aangifte te doen tegen iemand die zoveel geld en macht heeft, zonder bewijs van wat er is gebeurd.”

Een ex-kandidate van The Voice zegt over Ali B: “Hij gaf een korte rondleiding door de studio en ging naast mij zitten. Hij begon mij opeens te zoenen. Op dat moment voelde ik mij in zo’n positie, dat hij zo machtig was, dat ik ik dacht: ‘wat jij wil, dat moet er nu gebeuren’. Dus liet ik het over mij heen komen wat hij van plan was met mij. Toen heeft hij seks met mij gehad.”
Daarna ging Ali B naar haar liveshow kijken. Hij zou vervolgens hebben gezegd: “Als je volgend jaar weer meedoet, laat het weten, dan zorg ik dat je heel ver komt.”
Dit zijn de verhalen over Ali B:
“Ik was op een feestje waar Ali optrad. Ik werd daarna uit het publiek gehaald. Ali stuurde vervolgens alle mensen weg om alleen te zijn met mij. Hij zei: ’wil je bekend worden, ik kan je daarbij helpen. De sfeer werd uiteindelijk grimmig, want hij kwam te dichtbij. Hij staarde me heel lang en intens aan en ik dacht ‘ik moet hier weg’. Het ging niet makkelijk om weg te komen, had sterk de indruk dat hij uit was op seks. Naar mijn gevoel wilde hij eerst laten merken dat hij macht had om mij beroemd te maken.”
Ik was beginnend artieste, begin 20. Ik kwam met Ali in contact en hij beloofde te helpen om me groot te maken in de muziekwereld. Ik geloofde dat. Ik keek tegen hem op.”“Hij appte me ooit laat op de avond of ik naar zijn studio kwam en ik ging daarheen, omdat ik dacht dat we muziek gingen maken. Ik nam m’n vriendin met me mee.”“Er waren meerdere mannen aanwezig in de studio. Ze deden lachgas-ballonnen. Na een tijdje ging Ali naast mij zitten en zoende hij me plotseling. Ik bevroor en durfde niets te zeggen, want we waren in de minderheid.”“Ik wilde weg, maar hij bood me geld aan om te blijven. Dat wilde ik niet. Hij smeet het geld op mijn vriendin. We vertrokken. Hij hield ons bij de deur nog tegen.”
“Ik dacht: we gaan gezellig een drankje doen. Maar het bleek dat hij seks wilde. We gingen op bed liggen en hij dook op mij, pakte en condoom en drong aan op seks. Ik wilde dit niet. Ik had een been in het gips. Bovendien vond ik hem te oud, en hij heeft kinderen.”“Hij deed toch het condoom om en zei dingen als: het is zo voorbij, kom op schatje, je maakt me zo geil. Toen het klaar was belde hij een taxi en zette hij me daarop naar huis. Ik dacht dat het mijn eigen schuld was. Ik was immers met hem mee naar huis gegaan.”
“Ik was 18 en was met Ali op een feestje. Hij lokte mij met een smoesje naar zijn kleedkamer en deed de deur op slot. Hij zoende mij plotseling. Dit verplaatste zich naar de bank, waar hij ongevraagd aan mij begon te zitten.”

Ali B

 

Ali ontkent alles vooralsnog. “Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen”, zegt hij in een reactie tegen BOOS.

John de Mol wist van grensoverschrijdend gedrag

John de Mol is in april 2019 op de hoogte gebracht van het grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager Jeroen Rietbergen bij The Voice of Holland. Dat zegt de mediamagnaat en bedenker van de RTL-talentenjacht in de uitzending van BOOS. Ook Linda lijkt te hebben geweten waar haar ex-man zich schuldig aan maakte.

De reacties op Twitter stromen binnen, vooral over dat het niet de schuld is van de slachtoffers:

Ik denk dat deze aflevering van #BOOS precies laat zien hoe verkeerd het is dat er zo’n groot ‘grijs gebied’ is in wetgeving over seksueel grensoverschrijdend gedrag of erger. Hopelijk zorgt dit voor een positieve verandering voor alle slachtoffers, niet alleen die van BN’ers.

— Claudia Chrissy (@claudiaboerhoop) January 20, 2022

De dame die vraagt “Mag ik verkracht zeggen?” En vervolgens zegt dat ze denkt dat het haar eigen schuld is geweest. Mijn hart huilt… hier moeten ouders meer aandacht aan geven thuis en moeten we meer aandacht aan geven in het onderwijs. Een stukje bewustmaking etc. @MinOCW #BOOS

— Hatice D (@Hatiice95) January 20, 2022

Mocht je zelf te maken hebben met seksueel geweld en wil je hulp zoeken? Via Centrum voor Seksueel geweld kun je contact komen met hulpverleners. Bel gratis naar 0800-0188 of chat gratis en anoniem via https://centrumseksueelgeweld.nl/.