Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Durf te vragen: kun je een boete krijgen als je in december tóch vuurwerk afsteekt?

Durf te vragen: kun je een boete krijgen als je in december tóch vuurwerk afsteekt?

Durf te vragen: kun je een boete krijgen als je in december tóch vuurwerk afsteekt?

Het is december: dé feestmaand van het jaar. Over ruim drie weken is het alweer oud en nieuw. Tijd voor oliebollen, champagne en… Geen vuurwerk. Dat mag namelijk niet dit jaar én doe je het toch, dan kun je er een flinke boete voor krijgen. 

Vuurwerk afsteken

Helaas, we hebben slecht nieuws. Er geldt dit jaar een vuurwerkverbod, zowel tijdens de jaarwisseling als in de rest van de maand december. We mogen dus alleen maar sfeervolle sterretjes aansteken om oud en nieuw te vieren. Waarom we niet lekker mogen knallen dit jaar? Het kabinet is van mening dat de druk op de zorg door corona al veel te hoog is. Ook handhavers en hulpverleners hebben hun handen vol gehad tijdens protesten tegen het coronabeleid. Om extra problemen, ongelukken en levensbedreigende situaties te voorkomen, is dit jaar daarom vuurwerk verboden.

Heb je vuurwerk in je bezit of steek je vuurwerk af in december? Dan kan je dat duur komen te staan. Het bezitten van vuurwerk kost je  €100 én je krijgt een aantekening in je strafblad. Steek je het vuurwerk ook echt af, dan kost dat je minimaal €250. Mocht het gaan om illegaal vuurwerk, dan kunnen de straffen nog hoger zijn.

Vooral de aantekening in je strafblad kan later voor problemen zorgen als je op zoek gaat naar een (nieuwe) baan, als je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig hebt. Jongeren tot 18 jaar kunnen in plaats van een boete een Halt-straf krijgen als ze een overtreding begaan.

Lees ook
Zó voorkom je dat je nu al stress hebt voor de feestdagen

Vuurwerkverbod

Vorig jaar bleek het vuuwerkverbod een succes te zijn, aangezien er veel minder spoedeisende hulp nodig was rond de jaarwisseling. Het aantal vuurwerkslachtoffers was zelfs met bijna 70% afgenomen, van 1.300 slachtoffers in 2019 naar minder dan 500 in 2020.

Een klein lichtpuntje: gemeentes mogen wel professionele vuurwerkshows organiseren. Maar als evenementen tegen die tijd nog steeds verboden zijn in verband met corona, dan kunnen deze shows helaas ook niet doorgaan. Dan maar kaarsjes en sterretjes aansteken en een mooie vuurwerkshow op het internet kijken om het nieuwe jaar te vieren. En natuurlijk lekker veel oliebollen eten!

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Getty Images