Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Bloody good news: Schotland voert wet in voor verstrekking gratis maandverband

Bloody good news: Schotland voert wet in voor verstrekking gratis maandverband

Bloody good news: Schotland voert wet in voor verstrekking gratis maandverband

Fijn nieuws vanaf de andere kant van de Noordzee! In Schotland is een wet van kracht geworden die lokale overheden en onderwijsinstellingen verplicht gratis maandverband te verstrekken aan iedereen die zegt dat nodig te hebben, maar het niet te kunnen betalen.

Initiatiefneemster en Labour-parlementariër Monica Lennon noemt de wet “een teken van hoop dat laat zien wat er bereikt kan worden als politici samen optrekken voor het welzijn van het volk dat we dienen”.

Menstruatiearmoede

De wet moet ‘menstruatiearmoede’ bestrijden omdat voor een deel van de mensen die menstrueren, mogelijk een kwart, maandverband erg duur of zelfs onbetaalbaar is. Het is voor zover bekend de eerste wet in zijn soort op de wereld.

Lees ook
Opgelet: artsen waarschuwen voor risico’s menstruatiecup in combinatie met spiraaltje

Prijsstijgingen treffen ook Schotland hard. Afgelopen vrijdag nog was er een demonstratie bij het hoofdkantoor van energiemaatschappij Scottish Power in Glasgow tegen de aanhoudende stijging van energieprijzen, met leuzen als ‘bevries de prijzen, niet de mensen’.

Gratis maandverband en tampons in Nederland

Menstruatieproducten, zoals tampons, inlegkruisjes en maandverband, zijn best wel prijzig en de kosten om maandelijks dit soort producten aan te schaffen kunnen hoog oplopen. In Nederland schijnt 1 op de 10 vrouwen (soms) geen geld te hebben voor menstruatieproducten. Daarom is Stichting Armoedefonds gestart met het opzetten van Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’s) om mensen de mogelijkheid te geven gratis producten te verkrijgen. Door heel Nederland zijn dergelijke uitgiftepunten opgezet in samenwerking met lokale organisaties. Momenteel zijn er per provincie minstens drie MUP’s te bezoeken. Deze uitgiftepunten  zijn op diverse locaties te vinden, alleen op de Waddeneilanden missen deze uitgiftepunten nog.

Niet overal mag iedereen naar binnenlopen voor gratis menstruatieproducten. Bij ongeveer een derde van de uitgiftepunten is er vrije inloop, waar iedereen gratis producten kan uitkiezen en meenemen. Bij de andere punten zijn er gratis menstruatieproducten beschikbaar gesteld voor vrouwen waarvan bekend is dat ze gratis middelen nodig hebben vanwege hun financiële situatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images