Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Oogartsen waarschuwen: pas op voor champagnekurken en confettikanonnen

Oogartsen waarschuwen: pas op voor champagnekurken en confettikanonnen

Oogartsen waarschuwen: pas op voor champagnekurken en confettikanonnen

Meerdere volwassenen en kinderen lopen jaarlijks blijvende oogschade op door champagnekurken en confettikanonnen. Oogartsen waarschuwen daarom mensen om voorzichtig om te gaan met het ploppen van champagne of het laten knallen van een confettikanon. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Het is traditie om morgenavond de champagnekurken en confettikanonnen te laten knallen om zo het nieuwe jaar in te luiden. Maar dit gaat niet altijd zonder gevaar. Zo’n champagnekurk kan met een snelheid van wel 100 kilometer per uur uit de fles knallen. En dat gaat dus lang niet altijd goed, vooral als er al alcohol in het spel is.

Blind door kurk

In het Oogziekenhuis van Rotterdam behandelt Tjeerd de Faber ieder jaar weer een handjevol patiënten die door een champagnekurk ernstige oogschade hebben opgelopen of zelfs blind zijn geworden. De Faber maakt zich nog meer zorgen over confettikanonnen. Afgelopen jaar behandelde hij namelijk zes patiënten die oogschade hadden opgelopen door deze kanonnen, die je voor slechts een paar euro kunt kopen bij de Blokker of Action.

En ook andere oogartsen door het hele land krijgen te maken met dit soort gevallen. Zo ook oogarts Caroline Klaver uit Nijmegen. “Het gebeurt gelukkig incidenteel, maar door de dreun en de klap kan er een grote beschadiging van het hoornvlies optreden.” Vaak gaat het mis bij degene die zelf de fles vasthoudt. Toch even kijken of de kurk al los zit en dan knalt deze vervolgens in het oog. Maar het kan ook zo zijn dat de fles net de verkeerde kant op wordt gericht en hij in iemand anders oog terecht komt. En dit geldt dus ook voor confettikanonnen.

Waarschuwing

Artsen willen dat er duidelijkere waarschuwingen worden gegeven voor het gevaar van rondvliegende champagnekurken en confettikanonnen op etiketten. In het buitenland gebeurt dit al, laat oogarts De Faber weten. “In Frankrijk wordt met de jaarwisseling niet gewaarschuwd voor vuurwerk, maar voor kurken. Er zijn daar veel meer ongelukken. In de Verenigde Staten staat er zelfs een waarschuwing op de fles.” Oud CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vond een paar jaar geleden al dat de Europese Commissie iets moest gaan doen tegen dit soort ongelukken. Zoals bijvoorbeeld een waarschuwing op de fles of een gebruiksaanwijzing erbij voegen.

Lees ook
Geen handschoenen nodig: dit is de weersvoorspelling tijdens de jaarwisseling

Blijvende oogschade

Tijl Kok (16) uit Veldhoven liep zes jaar geleden blijvende oogschade op door een confettikanon. Deze ontplofte te dicht in de buurt van zijn oog en nu moet Tijl leven met een kunstlens. “Degene die het confettikanon in zijn hand had, stond 1,5 meter verderop”, vertelt hij. “Door de druk van het confettikanon is waarschijnlijk mijn rechteroog in- en vervolgens weer uitgedeukt. Mijn oog begon direct te bloeden en ik zag niets meer. Dat was heel eng. Gelukkig kon ik vrij rustig blijven.”

Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat zijn iris was losgescheurd van zijn oog. Het oog zat vol met bloed en zijn iris was niet meer mooi rond zoals het hoorde. “Dat bloed moest eerst uit mijn oog. Dat duurde enkele weken. In die tijd zag ik niets. Ik moest veel rusten en met een kap op mijn oog leven.” Tijdens een operatie heeft Tijl een nieuwe lens gekregen. De hechtingen zijn er pas net uit.

Tijls zicht is nu wel langzamerhand weer teruggekomen door de kunstlens, maar het zal nooit meer zo worden als voor het ongeluk. “Een kunstlens kan zich niet zo goed focussen en bijstellen als een gezond oog. Ik moet ook gelaserd worden voor de staar in mijn oog.”, vertelt hij. Tijl is dapper en sterk maar hij wil ook graag andere mensen waarschuwen: “Je ogen zijn super belangrijk en waardevol. Ik hoop dat mensen echt voorzichtig zijn; het kan in een seconde misgaan met een champagnekurk of partypopper.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: GettyImages