Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Biseksuelen vaak slachtoffer van seksueel geweld: ‘Er is een vooroordeel dat bi-mensen met iedereen naar bed willen’

Biseksuelen vaak slachtoffer van seksueel geweld: ‘Er is een vooroordeel dat bi-mensen met iedereen naar bed willen’

Biseksuelen vaak slachtoffer van seksueel geweld: ‘Er is een vooroordeel dat bi-mensen met iedereen naar bed willen’

Triest nieuws: lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen zijn nog steeds vaker slachtoffer van (seksueel) geweld en aanverwant respectloos gedrag dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De situatie voor lesbische en homoseksuele mensen verbeterde weliswaar de afgelopen tien jaar, maar die voor biseksuelen niet.

Seksueel geweld en intimidatie

Met name biseksuele vrouwen lopen nog steeds een groter risico dan heteroseksuelen om slachtoffer te worden van bijvoorbeeld seksueel geweld en intimidatie. Bijna de helft had hier afgelopen jaar mee te maken. “De ervaringen zijn ook vaker langdurig van aard en hebben het vaakst psychische, fysieke of sociale gevolgen voor hun leven”, aldus het SCP.

Tessel ten Zweege, een biseksuele vrouw die slachtoffer werd van seksueel geweld, verklaart aan NU.nl: “Er is een vooroordeel dat biseksuele mensen met iedereen naar bed willen. Sommige mensen denken dat biseksuelen altijd seksueel gewillig zijn en lijken daardoor te vergeten dat wij ook grenzen hebben.”

Ten Zweege werd slachtoffer in een relatie. Haar partner was buitensporig jaloers door de opvattingen die hij over haar biseksualiteit had. “Met die stereotypes probeerde hij het geweld vervolgens goed te praten.”

Mentale gezondheid

Ook zijn biseksuele mensen drie keer vaker psychisch ongezond en hebben ze ruim twee keer zo vaak last gehad van depressie als hetero’s. De data uit het onderzoek komen uit 2020, voor de uitbraak van de coronapandemie. Eén op de drie (!) biseksuele personen zegt psychisch ongezond te zijn, tegenover een op de negen hetero’s.

Lesbische en homoseksuele mensen zijn volgens het SCP juist niet psychisch ongezonder dan heteroseksuelen. Naar de reden voor het verschil heeft het SCP geen onderzoek gedaan.

Lees ook
Maryana (14) maakte een einde aan haar leven vanwege pesten

Lesmateriaal over seksuele- en genderdiversiteit

“Het is belangrijk dat de veiligheid van lhbti+’ers verbetert”, stelt het SCP. De beste plek hiervoor is school, aldus het planbureau. “In het lesmateriaal moet seksuele- en genderdiversiteit meer aandacht krijgen. En dan niet alleen in de vorm van nadrukkelijke aandacht voor de acceptatie en inclusie van lhbti+’ers, maar juist ook impliciet in lesmateriaal laten zien dat een diverse en inclusieve samenleving de norm is.”

Gestereotypeerd als ‘grenzeloos’

Belangenorganisatie Bi+ Nederland herkent het verschil in de ervaringen van biseksuele, homoseksuele en lesbische mensen. “Dit onderzoek laat zien: lhbti’ers zijn niet één groep”, aldus Jantine van Lisdonk van de organisatie. Een verklaring voor de grotere psychische kwetsbaarheid onder biseksuele mensen kan volgens haar zijn dat zij ‘dubbele minderheidsstress’ ervaren.

“Je voldoet niet aan de heteroseksuele norm, maar ook niet aan de monoseksuele norm: de verwachting dat je op één gender valt.” Ook kan het volgens haar zijn dat biseksuelen gestereotypeerd worden als ‘grenzeloos’, omdat ze op meerdere genders vallen. En dat ze daardoor sneller slachtoffer worden van seksueel geweld. “Wij willen dat er beter onderzoek wordt gedaan naar geweld tegen bi+’ers, en vooral naar hun eigen ervaringen.”

Heb jij als biseksueel persoon weleens te maken gehad met (seksueel) geweld of aanverwant gedrag? Mail jouw verhaal (anoniem) naar flair@dpgmedia.nl 

Op de hoogte blijven van onze belangrijkste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP/ NU.nl | Beeld: Eric Ward via Unsplash