Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Shoppen maar! Ook déze ketens openen dankzij bijschaving maatregelen nu tóch al hun deuren

Shoppen maar! Ook déze ketens openen dankzij bijschaving maatregelen nu tóch al hun deuren

Shoppen maar! Ook déze ketens openen dankzij bijschaving maatregelen nu tóch al hun deuren

We moeten het alweer maanden doen met een hoop gesloten deuren en lege winkelstraten. Gelukkig kunnen we sinds kort winkelen op afspraak, maar voor grote winkels en ketens loonde het tot nu toe níet om daarvoor de deuren open te gooien. Er mochten immers maar twee personen per verdieping aanwezig zijn, wat – om maar een voorbeeld te noemen – in een filiaal van bijvoorbeeld IKEA een héél ander verhaal is dan in dat boetiekje op de hoek. In de persconferentie van maandagavond werd een bijschaving van deze maatregel aangekondigd, en die leidt tot opening van meer winkels.

Winkelen op afspraak

De week begon met een nieuwe persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Op veel versoepelingen hoefden we helaas niet te rekenen, maar wél kreeg het volk te horen dat er vanaf volgende week dinsdag (16 maart) meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. Momenteel mogen winkeliers namelijk nog maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen – mits die 1,5 meter afstand kunnen bewaren – maar dat wordt gewijzigd in één klant per 25 vierkante meter (tot een maximum van vijftig personen).

Fysieke winkels erg belangrijk

Met die versoepeling is H&M erg blij, zo laat de kledingketen weten aan ANP. Het Zweedse concern koos er eerder voor om dicht te blijven en ook niet mee te doen aan het zogenoemde click & collect. “We zien dat klanten enorm graag weer onze winkels willen bezoeken”, geeft Stefan Vos, salesmanager voor H&M in Nederland, aan. Hij wijst erop dat mensen afgelopen weken wel terecht konden bij de webwinkel van H&M. “Maar we weten ook hoe belangrijk onze fysieke winkels zijn.”

Álle filialen weer open

Wanneer klanten precies weer welkom zijn bij H&M, is nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat alle filialen weer open gaan. Kleinere winkels zullen door de coronabeperkingen dan minder mensen tegelijk ontvangen dan de grotere zaken.

Niet alleen H&M

Naar verluidt gaat niet alleen H&M de deuren weer openen, maar kun je vanaf volgende week ook winkelen op afspraak bij de Bijenkorf, IKEA en Hornbach. “Voor een winkel met gemiddeld 25.000 vierkante meter aan oppervlakte is het geen optie en niet rendabel om winkelen op afspraak voor alle klanten mogelijk te maken”, aldus een woordvoerder van IKEA eerder over de keuze om in eerste instantie niet open te gaan. Momenteel wordt intern besproken om de filialen toch weer open te gooien.

Klaarmaken voor heropening

Bij de Bijenkorf is hetzelfde aan de hand. “We onderzoeken of de versoepeling die bekend is gemaakt, een mogelijkheid is waar we gebruik van zullen maken”, zegt een woordvoerder van het luxe warenhuis tegen NU.nl. “Op dit moment maken wij onze winkels klaar voor de volledige heropening, zodat klanten en medewerkers er veilig en verantwoord kunnen winkelen en werken.”

Lees ook
We mogen weer! Dít moet je volgens een kapper laten doen om nooit meer een coronacoupe te krijgen

Tijdslot van halfuur

Volgens Hornbach zullen “die vijftig klanten meer dan een tennisveld aan ruimte voor zichzelf hebben” straks, maar toch zijn die hoogstwaarschijnlijk gewoon weer welkom vanaf volgende week. De keten overweegt om een tijdslot van een halfuur per klant in te voeren. Vanuit de overheid moet het minimaal tien minuten zijn, maar geldt er geen maximum. Bij bijvoorbeeld HEMA en Action mag je momenteel tien minuten winkelen op afspraak.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, ANP | Beeld: Getty Images