Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Belastingaangifte voor dummies: met deze tips is aangifte doen een eitje

Belastingaangifte voor dummies: met deze tips is aangifte doen een eitje

Belastingaangifte voor dummies: met deze tips is aangifte doen een eitje

Vanaf 1 maart kunnen we weer belastingaangifte doen. Het is niet echt een leuke bezigheid en soms best moeilijk. Misschien is het daarom wel een klusje waar je tegen opziet. Dat is helemaal niet nodig; wij geven je wat tips. Dit is belastingaangifte doen voor dummies.

Wanneer?

Het beste is om de belastingaangifte te doen vóór 1 april. Dan krijg je vóór 1 juli bericht, dat wil zeggen: als je geld terugkrijgt, staat dat uiterlijk op je rekening in de eerste helft van juli. De Consumentenbond adviseert om de aangifte te doen in de tweede helft van maart. In de eerste weken van maart ontdekt de Belastingdienst namelijk vaak fouten in de online aangifte en die herstellen ze dan nog.

Controleren en aanvullen

Tip: gebruik je belastingaangifte van vorig jaar als leidraad. Dat kan erg handig zijn, tenzij er superveel veranderd is aan je financiële situatie. Belangrijk om te weten: je blijft zelf verantwoordelijk voor alles wat er ingevuld moet worden. Er is namelijk al van alles ingevuld, maar jij bent de er verantwoordelijk voor om te controleren of dit daadwerkelijk ook allemaal klopt.

Neem de tijd

Maak gebruik van de helptekstjes. Die kun je lezen door op het vraagteken te klikken. Daarnaast is het belangrijk om gewoon even de tijd te nemen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat mensen die meer tijd nemen voor de aangifte en gebruikmaken van de toelichtingen minder fouten maken.

Vraag hulp

Er zijn heel veel mogelijkheden om hulp te vragen met betrekking tot je belastingaangifte. De Consumentenbond raadt dit zelfs aan in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als je het afgelopen jaar een huis gekocht hebt, gescheiden bent of een eigen onderneming hebt. Je kunt terecht bij de Belastingtelefoon, maar ook bij een belastingadviseur of -kantoor.

Lees ook
Nieuwe regels ouderschapsverlof: eerste 9 weken alsnog 70 procent van dagloon doorbetaald

Sla de aangifte op en print m uit

Het is verstandig om je aangifte op te slaan en uit te printen. De website van de Belastingdienst bewaart de aangiftes namelijk vijf jaar. Als je deze zelf bewaart, zit je altijd goed.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Consumentenbond | Beeld: GettyImages