Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Belangrijke ontwikkeling in medische wereld: nu ook vrouwelijke poppen bij reanimatiecursus

Belangrijke ontwikkeling in medische wereld: nu ook vrouwelijke poppen bij reanimatiecursus

Belangrijke ontwikkeling in medische wereld: nu ook vrouwelijke poppen bij reanimatiecursus

Er heeft een belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden wat betreft overlevingskansen van vrouwen. Sinds een maand krijgen reanimatiecursisten van Marjolijn Rodenburg, CCU-verpleegkundige en oprichter van ‘Reanimeren kun je leren’, namelijk ook vrouwelijke poppen om reanimatie mee te oefenen.  

Mannelijke norm

“De eerste reanimatiepoppen waren Annies”, vertelt Rodenburg aan het AD. Die poppen werden echter al snel vervangen omdat ze te zwaar waren. Tot op de dag van vandaag is de lichtere, mannelijke variant de norm.

Sinds enkele weken maakt Rodenburg korte metten met die ‘mannelijke norm’. Ze ontdekte dat er ook losse borsten te bestellen zijn om de mannelijke romp om te toveren tot een vrouw. “De cijfers tonen aan dat vrouwen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis veel minder vaak worden gereanimeerd dan mannen. Daar moet verandering in komen”, legt Rodenburg uit bij AD.

Schaamte

Rodenburg legt uit hoe dat komt. “Bij vrouwen zet je je handen gewoon op dezelfde plek neer als bij mannen wanneer je de reanimatie start, alleen is dat toevallig tussen de borsten. Voor veel mensen een drempel, vanwege de intimiteit. Het blijkt dat velen het simpelweg niet durven, en van reanimatie afzien”, aldus Rodenburg. Dat heeft effect op de overlevingskansen van de vrouw. “Daarom is het ontzettend belangrijk dat we gaan oefenen met reanimatiepoppen met borsten, zodat cursisten er gewend aan raken en de schaamte verdwijnt.”

 

Ook het verwijderen van de bh, door ‘m los te knippen, kan een drempel zijn die met schaamte te maken heeft. Toch is het simpelweg noodzakelijk, stelt Rodenburg. Dat wordt nu nog beter geoefend met de vrouwelijke poppen bij de cursus van Rodenburg. “Tijdens de cursus leer je dat je de bh van de vrouw moet losknippen wanneer je de elektroden van het AED-apparaat bevestigd; je hebt een vrij lichaam nodig en de metalen bh-beugel is gevaarlijk.”

Lees ook
Neuroloog Hans Carpay over migraine: ‘Als aansteller gezien worden, terwijl je dat écht niet bent’

Medische wereld

We hebben er al vaker over geschreven: de medische wereld is tot nu toe vooral nog ingericht op de man. Ook Rodenburg bevestigt dat in AD: “Het is inmiddels algemeen bekend dat de man altijd als medische standaard wordt genomen. Daardoor worden veel klachten van vrouwen niet herkend. Zo zijn de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen (nek-kaakpijn, braken, buikpijn, moe, kortademigheid) anders dan bij mannen.” Dat is iets wat veel mensen niet weten, legt Rodenburg uit.

Volgens haar vermoeden omstanders sneller dat vrouwen flauwvallen in plaats van dat ze denken aan hartproblemen. Rodenburg: “Door met mannelijke én vrouwelijke poppen te oefenen, komen de verschillen tussen mannen en vrouwen in alle facetten onder de loep te liggen. Zo moedigen we de dialoog aan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty Images