Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit is waarom het belangrijk is om (op een vrouw) te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen

Dit is waarom het belangrijk is om (op een vrouw) te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen

Dit is waarom het belangrijk is om (op een vrouw) te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen lijken misschien minder belangrijk, maar dat is absoluut niet zo. De gemeente bepaalt heel veel dingen waar jij in je dagelijks leven effect van merkt. Wat die dingen zijn, zetten we voor je op een rijtje. En we vertellen ook waarom het van belang is om op een vrouw te stemmen.  

Gemeentezaken

De gemeente regelt allerlei zaken waar jij op dagelijkse basis mee te maken krijgt. Het belangrijkste thema bij de verkiezingen is voldoende en betaalbare woningen. Gemeenten spelen daarbij een grote rol, aangezien ze een woningbeleid in elkaar zetten voor vier jaar. Daarnaast gaat de gemeente over de inzet van boa’s en bewakingscamera’s. Vind je het onveilig in jouw gemeente? Check dan welke gemeentelijke partijen veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.

Leefbaarheid vinden inwoners van een gemeente ook altijd essentieel. Wederom is het de gemeente die hier verantwoordelijk voor is. Denk aan maximale snelheid en verkeersdrempels, maar ook hoe de buurt eruitziet. Heb je behoefte aan een sportaccommodatie in de buurt? Ook daar is de gemeente aansprakelijk voor. Zo zijn er nog heel veel andere dingen. Maar je ziet: de gemeente is voor heel veel zaken verantwoordelijk.

Lees ook
De hoge benzineprijzen zijn geen reden om thuis te werken: dit vindt de Flair-lezeres

Stemrecht

Waarom zou je niet stemmen? Het kost maar een paar minuutjes tijd. Bovendien is er flink gestreden voor ons stemrecht, zeker dat van vrouwen. Stichting Stem Op Een Vrouw zet zich sinds 2017 in voor de politieke representatie van vrouwen. En dat is nodig.

Maar in 7 van de 345 gemeenten van Nederland is minstens 50% van de raadsleden vrouw, meldt de organisatie. De top 11 van de meest voorkomende voornamen duidt ook op de hoeveelheid mannen in de gemeenteraden: Jan, Peter, Henk, Hans, Wim, Jos, Bert, Paul, Erik, Frans en Frank.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Stem Op Een Vrouw | Beeld: Getty Images