Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nog geen nationale hulpactie voor Beiroet: híer kun je nu het beste aan doneren

Nog geen nationale hulpactie voor Beiroet: híer kun je nu het beste aan doneren

Nog geen nationale hulpactie voor Beiroet: híer kun je nu het beste aan doneren

Het zijn beelden zoals velen van ons nog nooit hebben gezien. De allesverwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet, met die ongekend grote ‘mushroom cloud’, had het effect van een kernbom. Bijna 250.000 mensen zijn dakloos, al zeker 135 mensen vonden de dood, ruim 5000 mensen raakten gewond en nog steeds zijn er velen vermisten. Veel Nederlanders willen helpen, maar hoe kun je dat het beste doen?

Giro 5125

Het Nederlandse Rode Kruis heeft woensdag gironummer 5125 geopend voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet dinsdag. Het gironummer is onder meer geopend om het gezondheidssysteem van Libanon te ondersteunen. Volgens het Rode Kruis kon het land de coronapandemie al niet aan. Nu staat Libanon nog meer onder druk en niet zo’n beetje ook.

IBAN 999

Stichting Vluchteling stelt alvast per direct een kwart miljoen euro ter beschikking voor slachtoffers. Het geld komt uit de noodhulpreserves van de hulporganisatie en is bedoeld voor voedselverstrekking, onderdak en psychosociale ondersteuning. Ook is het rekeningnummer IBAN 999 opengesteld voor giften.

Crisis op crisis op crisis

Volgens Stichting Vluchteling heeft de explosie in de haven een land getroffen dat toch al in een diepe crisis verkeerde, zowel door de vastgelopen economie als door corona en de opvang van Syrische vluchtelingen. “Crisis op crisis op crisis”, zegt directeur Tineke Ceelen. “Mijn gedachten gaan vooral uit naar de vele vluchtelingen die moeten zien te overleven en die keer op keer weer voor onmenselijk grote uitdagingen worden gesteld.” In Libanon verblijven volgens de VN ruim 884.000 Syrische vluchtelingen. Meer dan 210.000 van hen wonen in Beiroet.

Lees ook
Twintig jaar na de vuurwerkramp: ‘Alleen het muurtje waar we tegenaan lagen stond nog overeind’

Nationale hulpactie

Een kleine meerderheid van de Nederlanders (52 procent) vindt dat er een nationale hulpactie moet komen voor de slachtoffers van de verwoestende explosie. Dat meldt Wat vindt Nederland, het opiniepanel van Hart van Nederland. Ruim 2500 panelleden reageerden op een enquête.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Rode Kruis opent #Giro5125 voor de slachtoffers van de explosie in #Libanon Dinsdagavond is #Beiroet opgeschrikt door een gigantische explosie ?? die in de hele hoofdstad te voelen was. Van compleet verwoeste woningen tot gebarsten ramen en deuren. ?️ Er worden tientallen doden gemeld en duizenden gewonden. ? De verwachting is dat dit nog zal oplopen, omdat er naar alle waarschijnlijkheid nog mensen onder het puin liggen. Deze explosie is een extra klap voor dit land, dat te kampen heeft met ? een zware economische crisis ?️ verwoesting van belangrijke infrastructuur ? en corona waardoor ziekenhuizen al overbelast zijn. Veel mensen die gewond zijn geraakt in de explosie kunnen niet terecht in de ziekenhuizen, omdat die vol zitten. ? Hulpverleners van het Rode Kruis bieden eerste hulp in de opgezette EHBO-posten. In die huidige noodopvang kunnen nu 1000 gezinnen voor 72 uur worden opgevangen, maar gevreesd wordt dat meer hulp nodig zal zijn. ? Daarvoor heeft het Rode Kruis Giro5125 geopend om deze slachtoffers te kunnen helpen. Meer informatie vind je in #linkinbio ?

Een bericht gedeeld door Rode Kruis Nederland (@rodekruis) op

Bron: ANP | Beeld: iStock