Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Basisscholen ontvangen 500 miljoen euro minder door nieuwe financiering

Basisscholen ontvangen 500 miljoen euro minder door nieuwe financiering

Basisscholen ontvangen 500 miljoen euro minder door nieuwe financiering

In het schooljaar 2022-2023 krijgen basisscholen eenmalig 7 procent van hun budget voor personeelskosten niet, blijkt uit een analyse van NU.nl.  Het gaat per schoolbestuur om honderdduizenden euro’s en in totaal om 500 miljoen euro. Hierdoor dreigen op verschillende basisscholen behoorlijke bezuinigingen. 

Financiering

Op dit moment krijgen basisscholen een bedrag voor personeelskosten, waarmee ze leerklachten kunnen betalen. Dat bedrag krijgen ze maandelijks gestort, dus niet alles in één keer. De hoogte van het bedrag verschilt per periode. In de maanden januari tot en met juli krijgen scholen een iets hoger bedrag dan in de maanden augustus tot en met december. Dit heeft te maken met de uitbetaling van het vakantiegeld voor leerkrachten.

Verandering

Deze manier van financiering gaat vanaf 1 januari 2023 veranderen. Het bedrag wordt dan namelijk elke maand even hoog. Dat is het begin van een kalenderjaar, maar wel halverwege het schooljaar, constateert NU.nl. En dat is voor basisscholen precies op het punt dat ze eigenlijk meer geld zouden moeten ontvangen, om de eerste vijf maanden van het schooljaar recht te trekken. Maar hiervan is dus geen sprake volgens schooljaar. Bovendien krijgt het basisonderwijs geen compensatie.

Lees ook
Ouders boos om ‘snotneuzenbeleid’ basisschool: ‘Soms lopen gemoederen hoog op’

Kalenderjaar en schooljaar

Financieel adviseur Ronald Bloemers en onderwijsaccountant Niels Lansbergen bevestigen dat de berekening klopt en dat basisscholen in het schooljaar 2023 inderdaad minder geld krijgen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat scholen volgend jaar niet te weinig geld krijgen. Het ministerie betaalt in 2022 en 2023 het gehele bedrag waar scholen recht op hebben, vertelt een woordvoerder. NU.nl kaart het probleem aan per schooljaar, terwijl het ministerie kijkt naar kalenderjaren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda | Beeld: Getty Images