Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ruim 6,5 jaar na vondst Amsterdamse ‘vuilcontainerbaby’ moeder (31) opgepakt in Duitsland

Ruim 6,5 jaar na vondst Amsterdamse ‘vuilcontainerbaby’ moeder (31) opgepakt in Duitsland

Ruim 6,5 jaar na vondst Amsterdamse ‘vuilcontainerbaby’ moeder (31) opgepakt in Duitsland

In oktober 2014 was Nederland in de ban van een schokkende vondst in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam. In de Fritz Conijnstraat in de wijk Geuzenveld-Slotermeer werd een pasgeboren baby gevonden, nadat iemand huilgeluiden had gehoord. De zaak kwam in ‘Opsporing Verzocht’, er werd DNA-onderzoek gedaan en de politie ging van deur tot deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes in Amsterdam, in de hoop de ouders op het spoor te komen. Een doorbraak bleef uit, tot nu, bijna zeven jaar later.

Schrikbarende vondst

Het kindje werd zondagochtend 26 oktober 2014 rond 04.15 uur gevonden. De politie wist het meisje met behulp van de brandweer levend uit de container te bevrijden.

Poging tot kindermoord

Een 31-jarige vrouw wordt er nu van verdacht het meisje destijds in de ondergrondse container te hebben achtergelaten. De vrouw is in april in Duitsland aangehouden en staat op 17 augustus voor de rechter op verdenking van poging tot kindermoord, maakt het OM dinsdag bekend.

Vingerafdruk

De politie is de moeder op het spoor gekomen dankzij een vingerafdruk die op de tas zat waarin de pasgeboren baby bijna zeven jaar geleden werd aangetroffen. Ze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Op 10 mei werd ze door Duitsland overgeleverd aan Nederland. Ze zit in voorlopige hechtenis. Haar zaak wordt deze maand nog niet inhoudelijk behandeld, het betreft een inleidende zitting.

Geadopteerd

Het meisje, dat slechts tien á twintig dagen oud was toen ze gevonden werd, is inmiddels zes jaar. In haar belang is de aanhouding niet eerder naar buiten gebracht, stelt het OM. Het meisje, dat geadopteerd is, maakt het goed. Haar adoptieouders zijn op de hoogte gebracht van haar moeders arrestatie.

Tweede containerbaby

Afgelopen februari werd schrikbarend genoeg voor de tweede keer een baby levend uit een vuilcontainer gehaald in Amsterdam, ditmaal in de wijk Zuidoost. De minderjarige ouders van de baby hebben zich enkele dagen na de vondst uit eigen beweging bij de politie gemeld. Volgens advocaat Gerald Roethof, die de vader van de baby bijstaat, was alleen de vader aanwezig bij de geboorte van het kind en waren zowel hij als de moeder er naar eigen zeggen van overtuigd dat het meisje kort daarna was gestorven. De advocaat zegt dat de twee jongeren (17) in paniek raakten en niet wisten wat ze moesten doen. De twee worden verdacht van kindermoord. Ook de moeder van het minderjarige meisje, de oma van de baby, is aangehouden.

Lees ook
Celine werd als baby te vondeling gelegd: ‘Als ik in de spiegel keek, dacht ik: wie ben ik? Waar kom ik vandaan?’

Geen vondelingenkamer

Na deze tweede levende containerbaby vroeg Stichting Beschermde Wieg, die door preventief hulp te bieden aan zwangere vrouwen babysterfte en te vondeling legging wil te voorkomen, zich af hoeveel baby’s dat geluk niet hebben en nooit gevonden worden. Op dit moment is er in de omgeving van Amsterdam geen vondelingenkamer aanwezig, een zogenoemde Beschermde Wiegkamer. Dit zou volgens de stichting een essentiële aanvulling zijn in het preventief hulpverleningsaanbod van de stad. In heel Nederland zijn op dit moment tien van zulke kamers voor zwangere of net bevallen vrouwen die geen contact kunnen of durven op te nemen met hulpverlenende organisaties.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty