Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Artsen waarschuwen voor gevaarlijke bacterie, al zeven jonge kinderen overleden

Artsen waarschuwen voor gevaarlijke bacterie, al zeven jonge kinderen overleden

Artsen waarschuwen voor gevaarlijke bacterie, al zeven jonge kinderen overleden

Kinderartsen maken zich zorgen om infecties met een gevaarlijke streptokokken-bacterie. Dit jaar zijn al zeven jonge kinderen in Nederland overleden na een infectie. Zeker zeventig kinderen werden in het ziekenhuis opgenomen met ernstige klachten. Het gaat voornamelijk om kinderen onder de vijf jaar.

Naar schatting is het aantal kinderen dat dit voorjaar is besmet met de GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken) drie keer zo hoog als andere jaren. Daarom stuurden de Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde, het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap een waarschuwing naar kinderartsen en huisartsen om extra alert te zijn. Vooral bij kinderen met waterpokken.

Inhaaleffect na corona

Het flink gestegen aantal streptokokkeninfecties lijkt een inhaaleffect door corona. Er zijn tijdens de pandemie aanzienlijk minder gevallen gemeld. Door alle coronamaatregelen, zoals mondkapjes en afstand houden, en het sluiten van scholen en kinderdagverblijven zijn er waarschijnlijk minder kinderen blootgesteld aan de GAS-bacterie. Volgens het RIVM is er geen sprake van een uitbraak van een nieuwe of besmettelijkere bacterie,

Binnen een dag van mild naar zeer ernstig

Kinderarts infectioloog-immunoloog Michiel van der Flier (UMC Utrecht) vertelt aan het AD: “Een infectie kan binnen een dag van mild naar zeer ernstig gaan. Het kind verslechtert dan zienderogen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met antibiotica.’’

Minstens zeven jonge kinderen zijn de afgelopen maanden aan de streptokokken-infectie overleden. Zeker zeventig kinderen werden met een ernstige infectie in het ziekenhuis opgenomen. Deze kinderen hadden ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, bot- of gewrichtsontsteking en longontsteking met pus in de pleuraholte. Bij elf kinderen werd ‘necrotiserende fasciitis’ vastgesteld, waarbij de bacterie huid en spieren laat afsterven – de reden dat streptokok ook wel ‘vleesetende bacterie’ wordt genoemd. Als dat op een arm of been gebeurt, kan dat leiden tot amputaties.

Lees ook
Zorgen over onbekende variant van hepatitis bij jonge kinderen: hier moet je op letten

Extra alert bij kinderen met waterpokken

Kinderen met waterpokken hebben een grotere kans om geïnfecteerd te worden met de bacterie. “Wellicht vormen de kapotte blaasjes op de huid een toegangspoort voor de bacterie, of is de afweer wat verzwakt waardoor de bacterie z’n kans grijpt’’, verklaart kinderarts Van der Flier. “Het lijkt erop dat afgelopen jaren minder kinderen waterpokken hebben gehad en het virus zich, nu de coronamaatregelen zijn opgeheven, weer sneller verspreidt. Met ook meer complicaties zoals ernstige streptokokkeninfecties.’’

Er is geen reden voor paniek, benadrukt de kinderarts. Maar wees wel extra alert, zeker na een waterpokkeninfectie. Ga naar de huisarts als de koorts terugkomt, er een rode plek op de huid verschijnt die zich uitbreidt of het kind in algemene zin zieker wordt.

Geef een kind met waterpokken zo nodig paracetamol als pijnstiller, geen ibuprofen of diclofenac: die kunnen de risico’s op een ernstige infectie vergroten.

Streptokokken

De Groep A Streptokok is een bacterie. De bacterie wordt ook GAS of roodvonkbacterie genoemd. De bacterie kan ontstekingen geven, bijvoorbeeld keelpijn, amandelontsteking, krentenbaard, roodvonk of wondroos. De GAS zit meestal in de neus, de keel en kan op de huid zitten, bijvoorbeeld op de handen of onderbenen. Iemand kan de bacterie bij zich dragen zonder ziek te zijn. De bacterie kan heel soms ernstige ontstekingen geven. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD / Nederlands Huisartsen Genootschap / Thuisarts | Beeld: Getty Images