Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rechter spreekt internationaal arrestatiebevel uit tegen vader ontvoerde Insiya

Rechter spreekt internationaal arrestatiebevel uit tegen vader ontvoerde Insiya

Rechter spreekt internationaal arrestatiebevel uit tegen vader ontvoerde Insiya

Er is eindelijk een doorbraak in de strafzaak tegen de vader van de ontvoerde Insiya. Het hooggerechtshof in Amsterdam heeft een international arrestatiebevel tegen de man uitgegeven. Dat betekent dat Shehzad Hemani meteen gevangen wordt genomen zodra hij wordt opgepakt. 

Gevangenisstraf

De vader van Insiya zit ondergedoken in India. Hij kon zich daar jaren vrij bewegen omdat er geen arrestatiebevel tegen hem liep. Hemani werd eerder tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar het hof verzuimde toen een arrestatiebevel uit te geven. Die fout is dinsdag hersteld.

Met geweld ontvoerd

In september 2016 werd de toen twee jaar Insiya met grof geweld uit het huis van haar oma ontvoerd. Haar vader had een soort commandoteam ingeschakeld om de kidnap mogelijk te maken. Het meisje werd vervolgens met een privévliegtuig naar India gebracht. Daar verblijft ze nu al vijf jaar illegaal. India weigerde al die tijd mee te werken aan een hereniging met haar moeder Nadia Rashid.

De Amsterdamse rechtbank veroordeelde Hemani vorig jaar tot een celstraf van negen jaar. Het hoger beroep is echter nog niet uitgevoerd. Door het arrestatiebevel kan het Openbaar Ministerie hem internationaal laten signaleren. Omdat hij de Indiase internationaliteit heeft, kan hij niet worden uitgeleverd.

‘Geef Insiya een stem’

Moeder Nadia zet al jaren alles op alles om haar kind terug te krijgen. ‘Ik wil mijn kind zien opgroeien. En ik wil haar mooie krullen langer zien worden en haar handjes groter. Ik wil met haar op de bank zitten met een mok warme chocolademelk en samen een tekenfilm kijken, ik wil zien hoe ze met andere kinderen speelt, weten wat voor eten ze lekker vindt, met haar lachen. Alsjeblieft. Geef Insiya een stem. Vergeet haar niet’, zei Nadia vorig jaar in Flair.

Bron: Telegraaf | Beeld: Brunopress