Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wel of geen uitslag? Zo herken je of je besmet bent met het apenpokkenvirus

Wel of geen uitslag? Zo herken je of je besmet bent met het apenpokkenvirus

Wel of geen uitslag? Zo herken je of je besmet bent met het apenpokkenvirus

Het apenpokkenvirus is inmiddels ook gesignaleerd in Nederland. Maar hoe herken je het virus eigenlijk? Na twee coronajaren is het niet vreemd dat we graag direct willen weten waar ze aan toe zijn. Wij vertellen je op welke symptomen je moet letten en of er reden is tot paniek.

Symptomen apenpokkenvirus

Klachten kunnen ontstaan tussen 5 en 21 dagen na de besmetting. Je krijgt dan niet direct last van de herkenbare uitslag. Voorafgaand aan de bultjes kunnen mensen last krijgen van de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rillingen
  • Vermoeidheid

Wanneer je één van deze klachten ervaart ben je nog niet besmettelijk. Dat volgt pas wanneer je daadwerkelijk uitslag krijgt. Deze uitslag ontstaat vaak na één tot 3 dagen en start meestal in het gezicht, waarna deze zich verspreidt over de rest van het lichaam.

De uitslag begint met vlekken die zich uiteindelijk vormen tot blaasjes. Zodra de blaasjes indrogen veranderen ze in korstjes. Zodra de korstjes genezen verdwijnen ook de andere klachten. De korstjes vallen na twee tot drie weken weer van de huid af.

Paniek

Het is begrijpelijk dat mensen bij het woord ‘virus’ lichtelijk in paniek raken. Maar in dit geval is dat nog helemaal niet nodig. Het apenpokkenvirus verschilt enorm van het coronavirus. Wat bij beide virussen wel hetzelfde geldt is hoe we verdere besmettingen kunnen voorkomen.

Daarvoor is het belangrijk dat je alert bent op je gezondheid. Ervaar je klachten die gelijk zijn aan die van het virus, blijf dan thuis en neem contact op met je huisarts.

Lees ook
Niet weer hè: apenpokkenvirus rukt op in Europa, moeten we ons zorgen maken?

Geen corona 2.0

Dat het apenpokkenvirus ook Europa bereikt is best opvallend en dat virologen hier alert op zijn is dus niks vreemds. Hoogleraar Chantal Bleeker-Rovers verwacht dat we nauwelijks last zullen krijgen van het virus. Goed nieuws: het wordt dus geen corona 2.0. Wel voorspelt ze dat het virus weer de nodige inspanning gaat vragen van de zorg.

Het apenpokkenvirus verschilt enorm van het coronavirus. Zo ontstaat een besmetting van het apenpokkenvirus vaak na heel intensief contact, denk hierbij bijvoorbeeld aan seksueel contact. Ook ben je pas besmettelijk als het virus zich al heeft geopenbaard. De bultjes die door het virus ontstaan zijn erg zichtbaar en herkenbaar. Dat maakt het makkelijk om besmette mensen te herkennen en daarbij direct in te grijpen. Zo worden verdere besmettingen makkelijk voorkomen.

Bovendien bestaat er voor het apenpokkenvirus al een werkend vaccin. In tegenstelling tot het coronavirus, waarvoor na 1 jaar pas een vaccin op de markt kwam. Voordeel van het vaccin tegen het apenpokkenvirus: wordt deze op tijd toegediend aan iemand die nauw contact heeft gehad met een besmet persoon, dan kan het daaropvolgende symptomen voorkomen. Of de klachten blijven daardoor heel mild.

Gelukkig maar!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA.nl/ AD.nl | Beeld: Getty Images