Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Advocaat slachtoffers ‘The Voice’ stelt dat producent al eerder op de hoogte was van misstanden

Advocaat slachtoffers ‘The Voice’ stelt dat producent al eerder op de hoogte was van misstanden

Advocaat slachtoffers ‘The Voice’ stelt dat producent al eerder op de hoogte was van misstanden

Mensen van het management van ITV Studios, het bedrijf dat The Voice of Holland produceert, waren volgens advocaat Sébas Diekstra al lang op de hoogte van de misstanden bij het programma. Diekstra vertegenwoordigt vier slachtoffers van The Voice en zei bovenstaande woensdag in Jinek.

Begraven melding

Diekstra stelt dat Rick Brug, werkzaam in het management van ITV en eerder bij Talpa, op de hoogte is gesteld van een klacht over misstanden bij The Voice door John de Mol in 2019. De melding zou destijds ‘zijn begraven’, onder meer door toedoen van Rick Brug, volgens Diekstra. “Het persbericht dat RTL en ITV van niets wisten, klopt dus niet. Bij mijn cliënten gingen door dat bericht alle alarmbellen op rood. Zij hebben geen vertrouwen meer in ITV en nemen deze aanpak niet serieus.”

ITV liet een onderzoek instellen naar wanpraktijken bij TVOH door advocatenkantoor Van Doorne. Echter vertelt Diekstra dat slachtoffers zich daar niet durven te melden. “Het kantoor levert prima werk, maar is wel ingehuurd door ITV. Je weet dus uiteindelijk niet wat er met die informatie gebeurt, en of het tegen je gebruikt gaat worden of niet.” ITV heeft gisteravond niet gereageerd op commentaar.

Onafhankelijk en onpartijdig onderzoek

Diekstra wil dat Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, aandringt bij het kabinet op een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de misstanden bij The Voice. “Alleen door goed onderzoek te doen, kan er uiteindelijk echt recht worden gedaan aan de slachtoffers”, legde Diekstra eerder al uit.

Hij is bang dat verdere aarzeling over onderzoek zal leiden tot afstel. “Door nu niet door te pakken, verliezen we het momentum om de verandering te kunnen aanjagen die nodig is om de cultuur die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag te doorbreken. Als je als overheid nu niets doet, kun je later niet meer met droge ogen zeggen dat je er alles aan gedaan hebt”, aldus Diekstra.

Lees ook
Collega Linda de Mol geeft update: hoe is het nu met Linda, drie maanden na The Voice-onthulling?

Bewustwording en cultuurverandering

Begin april is Hamer aan de slag gegaan als regeringscommissaris. Het kabinet wil hiermee naar eigen zeggen ‘bewustwording en een cultuurverandering creëren, want intimidatie en misbruik zijn niet acceptabel’. Hamer mag het kabinet gevraagd én ongevraagd adviseren over maatregelen wat betreft seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Hamer werd aangesteld in opvolging van de onthulling rondom TVOH. Tientallen slachtoffers spraken zich uit in of na de uitzending van het programma BOOS op YouTube. Er liggen meerdere aangiften tegen jurylid Ali B, orkestleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van The Voice. Ook Marco Borsato kwam ter sprake in de BOOS-aflevering, maar tegen hem was al eerder aangifte gedaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: BrunoPress