Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Advies GGD: haal je boosterprik niet in het buitenland vanwege registratieproblemen

Advies GGD: haal je boosterprik niet in het buitenland vanwege registratieproblemen

Advies GGD: haal je boosterprik niet in het buitenland vanwege registratieproblemen

Aangezien de boostercampagne in Nederland traag op gang kwam, gingen veel Nederlanders de grens over om daar een extra prik te halen. De GGD adviseert Nederlanders echter om géén boosterprik in het buitenland te halen.

Boosterprik buitenland

Het duurt in Nederland lang voordat mensen een boosterprik kunnen halen. Momenteel kunnen mensen die in 1978 en 1979 zijn geboren een afspraak inplannen voor een extra prik. Jongere mensen zullen geduldig moeten afwachten. Sommige mensen vinden dat het te lang duurt en gingen de grens over om een prik te halen, bijvoorbeeld in Duitsland. De GGD laat weten dat het halen van een buitenlandse boosterprik voor problemen kan zorgen in de CoronaCheck-app.

Mensen die in het buitenland een prik halen, kunnen achteraf via een registratie in Nederland een papieren coronatoegangsbewijs krijgen, maar geen digitaal corona certificaat in de app. En vooral de registratie in de app is voor veel mensen handig en belangrijk om te hebben. “Om teleurstellingen te voorkomen, adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken. Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is meteen goed geregistreerd in de CoronaCheck-app”, zegt de zegsvrouw van de GGD.

Lees ook
Coronavaccinatie kan mogelijk leiden tot tijdelijke menstruatieproblemen

Extra prik zetten

Het is niet bekend hoeveel mensen een boosterprik in het buitenland hebben gehaald, maar veel mensen doen het. Zo blijkt dat in Vaals, wat grenst aan Duitsland, de vaccinatiegraad veel hoger ligt dan in andere delen van het land. Dit komt door de in Duitsland gezette prikken.

Als je je gewoon in Nederland laat prikken, krijg je zowel de nationale als de internationale QR-code in de CoronaCheck-app. Die staat al na een aantal dagen na de vaccinatie in de app. Mensen kunnen hun boosterprik inplannen vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of op het moment dat ze 3 maanden geleden zijn hersteld van corona. Er is goede hoop dat alle volwassenen boven de 18 voor het einde van januari een boosterprik kunnen laten zetten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images