Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Aantal jonge eetstoornispatiënten is flink toegenomen sinds corona

Aantal jonge eetstoornispatiënten is flink toegenomen sinds corona

Aantal jonge eetstoornispatiënten is flink toegenomen sinds corona

Steeds meer (jonge) Nederlanders kampen met een eetstoornis volgens deskundigen. Het aantal eetstoornispatiënten is veel hoger dan vóór de coronacrisis en de problemen zijn ook een stuk ernstiger dan voorheen. 

Toename eetstoornispatiënten

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is er sprake van een verdubbeling van het aantal jonge eetstoornispatiënten ten opzichte van de periode vóór de coronacrisis.

Annemarie van Bellegem, kinderarts in het Amsterdam UMC, kan dit beamen. Volgens haar zijn er zo’n 200.000 Nederlanders die kampen met een eetstoornis. Volgens Van Bellegem is er niet alleen sprake van een toename van patiënten, maar zijn er ook veel patiënten die een terugval kregen. “Er werd en wordt nog meer druk gelegd op een zorgsysteem dat al overbelast was. Het is echt een uitdaging”, vertelt ze aan NU.nl.

Lees ook
De dochter van Ann heeft ernstige anorexia: ‘Je ziet je dochter sterven voor je ogen, elke dag een beetje meer’

Eetstoornis door ingrijpende gebeurtenis

Volgens Van Bellegem ontstaan eetstoornissen vaak na een ingrijpende gebeurtenis, zoals de coronacrisis. In het Amsterdam UMC, waar Van Bellegem werkzaam is, was er in het najaar van 2020 een stijging van 33 procent onder jonge kinderen met een eetstoornis.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaf al meerdere keren aan dat steeds meer jonge mensen ernstige mentale problemen hebben. Veel jongeren kampen met verslavingen, zelfmoordneigingen en gedragsproblematiek.

Er zijn geen duidelijke cijfers over de toename van patiënten met een eetstoornis. Er is namelijk geen instelling die landelijke cijfers bijhoudt. Dit komt omdat de zorg gedecentraliseerd is en mensen zowel in ziekenhuizen als bij klinieken terecht kunnen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, RTL Nieuws | Beeld: Getty Images