Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Aangifte tegen BOOS wegens bedreiging na oproep over toeslagenaffaire

Aangifte tegen BOOS wegens bedreiging na oproep over toeslagenaffaire

Aangifte tegen BOOS wegens bedreiging na oproep over toeslagenaffaire

Na de schokkende BOOS-aflevering over de wanpraktijken bij The Voice, die inmiddels meer dan 10 miljoen (!) keer bekeken is, komt het team van BOOS met een aflevering over de toeslagenaffaire. Niet iedereen is daar blij mee, er is zelfs aangifte gedaan tegen het YouTube-programma. 

Oproep

BOOS-presentator Tim Hofman (33) deed een oproep op social media. Hij vroeg mensen zich te melden als zij namen wisten van ambtenaren die zich niet aan regels hebben gehouden. “Wij willen weten: wie waren dat? Welke ambtenaren werken daar nu nog? Welke ambtenaren zijn ontslagen of gestraft, zoals de Belastingdienst ooit de ouders strafte?”, aldus Tim in de oproep.

Er is naar aanleiding van deze oproep grote onrust uitgebroken binnen de Belastingdienst. De Vakbond Nederlandse Categoriale Vakvereniging Financiën (NCF) heeft daarom aangifte gedaan tegen BOOS. Dat bevestigt de voorzitter Albert van der Smissen.

Bedreiging

De NCF doet aangifte wegens bedreiging. Dat staat in een brief afgelopen maandag. “Wat ons betreft, is de grens van het toelaatbare in deze oproep overschreden en is het tijd voor juridische stappen”, is te lezen in de brief. De vakbond spreekt over ‘regelrechte intimidatie van ambtenaren’.

Ook BOOS reageert. Zo meldt BNNVARA: “BOOS is al enige tijd bezig met een onderzoek naar de Belastingdienst en ambtenaren die regels zouden hebben overtreden. De redactie heeft stukken ingezien waaruit blijkt dat er ambtenaren zijn die regels overtreden hebben en buiten het protocol gewerkt hebben. Onze vraag is: hoe is de Belastingdienst omgegaan met deze mensen?”

Lees ook
Ook mannen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag: ‘Meiden denken dat ik het tof vind als ze aan me zitten’

Consequenties

Het team van BOOS wil weten wat de consequenties zijn van deze aangifte. Volgens BNNVARA heeft de NCF de oproep ‘verkeerd geïnterpreteerd’. “De bond doet nu voorkomen alsof wij een lijst van alle betrokken ambtenaren naar buiten willen brengen en erop uit zijn om ‘personen te beschadigen’. Dat is niet het geval. Het noemen van namen zal alleen gebeuren als daarvoor voldoende aanleiding is en dit ook journalistiek verantwoord is”, aldus BNNVARA.

Paul Teixeira, de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), legt uit aan het AD dat ‘journalisten geacht worden hun werk op een behoorlijke manier te doen’. Teixeira zegt tegen het AD: “Zorg dat je bronnen op orde zijn, pleeg hoor en wederhoor. Maar als die voorwaarden kloppen, moeten BOOS en Hofman zich zeker niet laten weerhouden door zo’n oproep van de vakbond.”

Volgens Teixeira heeft het team van BOOS met de aflevering over The Voice absoluut bewezen dat ze het journalistieke vak erg serieus nemen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: BrunoPress