Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De laatste week met avondklok? ‘Kabinet iets positiever over doorgaan versoepelingen op 28 april’

De laatste week met avondklok? ‘Kabinet iets positiever over doorgaan versoepelingen op 28 april’

De laatste week met avondklok? ‘Kabinet iets positiever over doorgaan versoepelingen op 28 april’

We durven er na teleurstelling op teleurstelling bijna niet meer op te hopen, maar het kabinet lijkt nu toch echt te denken aan verschillende versoepelingen vanaf 28 april. De politiek lijkt iets positiever gestemd dan de afgelopen tijd het geval was, zo bleek tijdens het Catshuisberaad zondag.

‘Seinen op groen’

De komende dagen zijn er nog overleggen, onder meer maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit. Maar voor in ieder geval de terrassen ziet het er vast hoopvol uit: volgens Haagse bronnen staan “de seinen op groen”, zo pusht het AD zojuist.

Openingsplan

Vorige week presenteerden Rutte en De Jonge een openingsplan met vijf stappen om de maatschappij de komende maanden uit de lockdown te halen. Op 28 april is de eerste stap gepland, waarin verschillende maatregelen worden opgesomd. Het zou naast de terrassen gaan om de afschaffing van de avondklok, het thuisbezoek naar twee personen per dag en winkels die meer verkoopmogelijkheden zouden krijgen. Ook zouden vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten heropenen voor in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs. Het is volgens ingewijden niet de verwachting dat hier nog een stokje voor wordt gestoken, maar helemaal zeker is het pas dinsdag.

Sociale crisis

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei in de ochtend bij het tv-programma WNL op Zondag dat hij graag wil dat de eerste fase van het openingsplan op 28 april doorgaat, te beginnen met de buitenruimten zoals terrassen. Hij wees erop dat er naast de coronacrisis ook een sociale crisis gaande is. Volgens Bruls is het belangrijk dat het kabinet de samenleving perspectief biedt en “in de flow meegaat”. De burgemeesters hebben al eerder aangedrongen op opening van de terrassen.

Derde coronagolf

In de komende weken komen volgens het openingsplan nog verdere verruimingen in beeld. De data die het kabinet hieraan verbond, zijn echter nog onzeker, zo waarschuwde Rutte vorige week al. Tot nu toe werden beoogde versoepelingen steeds uitgesteld, omdat het kabinet niet wilde dat de derde coronagolf nog hoger zou worden.

Stijgen en dalen

Het kabinet wil de komende dagen de ontwikkelingen en cijfers nog aankijken, aldus de ingewijden. Leidend voor het doorgaan van versoepelingen is het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care-afdelingen belandt. Ook wordt gekeken naar het aantal gevaccineerden en het bredere epidemiologische beeld. De afgelopen week is het gemiddelde aantal besmettingen juist weer gestegen. Het aantal opnamen in de ziekenhuizen lijkt zich te stabiliseren.

Lees ook
Rutte ziet versoepelingen van de coronamaatregelen maar somber in: ‘Anders is de eerstvolgende datum 13 mei’

Persconferentie

Dinsdag is er nog crisisoverleg van het kabinet en volgt in de avond een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Daarin zullen zij de besluiten bekendmaken en toelichten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: ANP | Beeld: ANP