Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Uit onderzoek blijkt dat 13 doodgeboortes in de Randstad zijn veroorzaakt door een coronabesmetting tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat 13 doodgeboortes in de Randstad zijn veroorzaakt door een coronabesmetting tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat 13 doodgeboortes in de Randstad zijn veroorzaakt door een coronabesmetting tijdens de zwangerschap

Een coronabesmetting tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind. Het is zeldzaam, maar uit onderzoek blijkt dat er in de Randstad maar liefst 13 doodgeboortes kunnen worden toegeschreven aan een coronabesmetting, schrijft de Volkskrant. 

Doodgeboortes

Veel zwangere vrouwen twijfelen over een coronavaccinatie vanwege eventuele bijwerkingen voor hunzelf en hun ongeboren baby. De Nederlanse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie adviseert zwangeren echter om zich toch te laten vaccineren om ernstige coronaklachten te voorkomen. Een coronabesmetting kan namelijk voor zowel moeder als kind heel gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

Eerder dit jaar deden gynaecoloog Sam Schoenmakers en zijn collega’s onderzoek naar de placenta’s van 36 vrouwen die tijdens de eerste coronagolf in 2020 besmet raakten met corona. Vijf placenta’s vertoonden afwijkingen, zoals ontstekingen en beschadigingen. Door zulke afwijkingen is het lastiger voor de moeder om voedingsstoffen en zuurstof aan de baby over te dragen. De moeders hadden zelf slechts lichte coronaklachten tijdens hun zwangerschap. Ook al is het zeldzaam dat dit kan gebeuren, corona kan wel degelijk leiden tot doodgeboorte.

Lees ook
Deltavariant coronavirus is gevaarlijker voor ongevaccineerde zwangere vrouwen

Onderzoek

Naar aanleiding van deze resultaten zijn onderzoekers gaan kijken naar onverklaarbare doodgeboortes die in de Randstad hebben plaatsgevonden. De placenta’s van verschillende moeders werden onderzocht en 13 doodgeboortes konden worden verklaard door coronabesmettingen. Het coronavirus en sporen van ontstekingen waren te zien in de placenta. Van de 13 vrouwen waren enkele vrouwen zich er niet eens van bewust dat ze een coronabesmetting hadden opgelopen.

Volgens Schoenmakers is het aantal doodgeboortes ‘ongelooflijk veel’. “Er is geen andere infectieziekte die in zo’n korte periode zoveel sterfte bij ongeboren baby’s veroorzaakt in onze regio.” Ook in andere landen, waaronder Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Spanje, zijn dergelijke ontstekingen van de placenta gemeld.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLnieuws | Beeld: Getty Images