YT Beeld Getty Images
YTBeeld Getty Images

YouTube verwijdert steeds minder video's: why is that?

Something weird is happening online: YouTube heeft vorig jaar ruim 19,6 miljoen filmpjes verwijderd omdat die in strijd waren met de regels. Klinkt veel, maar dat zijn veel minder video‘s dan in de jaren ervoor. Why is that? Zijn we allemaal zulke brave Hendriks geworden, of is de regelgeving veranderd?

In 2021 werden ruim 25,8 miljoen filmpjes gewist en in 2020 ruim 34,7 miljoen filmpjes. This is what's up.

Door thuiswerken, meer fouten

In een toelichting zegt moederbedrijf Google dat het aantal verwijderingen daalt omdat beheerders nu niet meer thuis hoeven te werken: “Vanwege de coronapandemie gebruikten we tijdelijk meer technologie om beelden te vinden en te verwijderen voor het overtreden van de richtlijnen”, deelde Google. Meer thuiswerkenden, meer gebruikers, wat betekende dat er meer video’s moesten verwijderd: Klinkt logisch, non?

Google vervolgt: “Dit alles leidde tot een toename van het aantal verwijderingen, omdat de geautomatiseerde systemen het net breed uitwierpen om ervoor te zorgen dat mogelijk schadelijke content snel kon worden verwijderd. Dit hebben we teruggeschroefd en meer menselijke beoordelaars zijn teruggekeerd naar kantoor. Daardoor verwachtten we een natuurlijke daling van het aantal verwijderingen.”

Reasons to delete

Google meldt elk kwartaal hoeveel YouTube-filmpjes zijn verwijderd. Dat gebeurde in de laatste drie maanden van vorig jaar met bijna 5,7 miljoen filmpjes. De meesten zijn opgespoord door de systemen die Google zelf heeft ontwikkeld. Bijna 320.000 filmpjes werden gewist nadat Google daar door anderen op was gewezen. Ongeveer een op de drie filmpjes werd verwijderd vanwege “kindveiligheid”. Een even groot deel werd schadelijk, gevaarlijk, gewelddadig of expliciet bevonden.

Bijna 29.000 verwijderde filmpjes waren geüpload vanaf een ip-adres in Nederland. Dat hoeft niet per se te zeggen dat de gebruiker ook in Nederland was. De meeste gedeletete filmpjes waren in India, de Verenigde Staten en Indonesië geplaatst.

Bron: ANP

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden