marco kroon Beeld Brunopress
marco kroonBeeld Brunopress

Marco Kroon durft voor het eerst hardop te zeggen dat hij is verkracht: ‘Mijn verwerkingsproces had tijd nodig’

In 2018 vertelde oud-militair Marco Kroon over zijn gevangenschap tijdens een geheime missie. In 2007 werd hij ontvoerd, mishandeld en verkracht. Over deze gebeurtenis liet Marco weinig los. Tot nu.

Er heerst enorm veel schaamte bij slachtoffers van verkrachting. Ook mannen vinden het moeilijk om zich hierover uit te spreken vanwege het taboe dat erop rust.

Trigger warning: dit artikel bevat beschrijvingen rondom seksueel geweld.

Verkrachting

Het is maart 2018 wanneer Marco Kroon aanschuift als gast bij de talkshow Pauw. Gespannen vertelt hij wat er is gebeurd in 2007 toen hij werd ontvoerd in Afghanistan. “Voor je het weet, lig je vast op die tafel”, begint Marco. Presentator Jeroen Pauw schetst een beeld van de situatie en zegt: “Vastgebonden. Omdat er ook riemen aan die tafel vastzitten, en je wordt op je buik gelegd. Wat gebeurt er daarna?”

“Dat woord krijg ik nog steeds niet uit mijn mond”, reageert Marco. “Ik dacht dat ik er makkelijker over zou kunnen praten.”

In zijn boek bevestigt Marco dat hij werd verkracht door een van zijn ontvoerders. Het gesprek met Jeroen Pauw kan je hier terugkijken.

Koen Pieter van Dijk open over verleden met seksueel geweld

‘Groot trauma’

Interview Story

Vijf jaar na het gesprek bij Pauw spreekt Marco zich opnieuw uit en aan weekblad Story doet hij zijn verhaal. “Ik heb het verhaal pas in 2018 naar buiten gebracht. Vanaf dat moment is mijn verwerkingsproces begonnen. Dat heeft allemaal tijd nodig”, zegt hij.

“Ik kan nu voor het eerst zeggen: Ik ben verkracht. Dat woord kreeg ik eerder gewoon niet over mijn lippen. Uit schaamte. Ja, ook ten opzichte van mijn vrouw. Dat heeft ook best voor wrijving tussen ons gezorgd.”

Cijfers

Uit onderzoek van het Centrum Seksueel Geweld blijkt dat een op de vijf jongens en mannen ooit een nare seksuele ervaring meegemaakt. Hiervan heeft een op de drie slachtoffers nooit over het misbruik gesproken, terwijl bijna de helft van de mannelijke slachtoffers psychische, relationele en seksuele problemen ervaart.

Ook zijn homo- en biseksuele mannen vaker slachtoffer van seksueel geweld en doet slechts vier procent van de slachtoffers aangifte. Helaas rust er vooralsnog een stigma op dit onderwerp en vrezen veel mannen dat zij niet worden geloofd als zij hun verhaal doen.

Bron: Story, Centrum Seksueel Geweld

Charisse StoffelsBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden