tina turner Beeld Brunopress
tina turnerBeeld Brunopress

First class rockstar: dít was het leven van Tina Turner

Muzieklegende Tina Turner wordt de ‘Queen of rock ’n roll’ genoemd. And for good reasons. Ze overleed woensdagnacht en laat een flinke legacy achter. Hoe zag het leven van deze iconische artiest eruit?

Wat is jouw favo Tina Turner song?

Trigger warning: dit artikel bevat beschrijvingen rondom fysiek geweld en zelfmoord.

Ike en Tina Turner

Anna Mae Brown, aka Tina Turner, werd op 23 november 1939 geboren in de Amerikaanse staat Tennessee. Op 18-jarige leeftijd liep ze de muzikant Ike Turner tegen het lijf en ging het paar een muzikaal avontuur tegemoet. Tina trad op met Ike’s band, Kings of Rhythm, en de twee kregen uiteindelijk een relatie.

Samen hadden ze vier zonen, waarvan twee uit Ike’s eerdere relatie: Craig, Ronnie, Ike junior en Michael. Craig en Ronnie zijn inmiddels overleden.

In 1960 besloten Ike en Tina om als duo op te treden, en de ‘Ike & Tina Turner Revue’ werd geboren. Ze brachten talloze albums uit en ontvingen een Grammy voor hun cover van het hitnummer Proud Mary. Zestien jaar lang vormde ze een muzikaal en romantisch paar en dat ging gepaard met flink wat ups en downs. Het bleek dat Ike zijn vrouw zwaar mishandelde.

Mishandeling en zelfmoordpoging

Tina zweeg lange tijd over het fysieke geweld dat ze ervaarde, maar in 1981 durfde ze haar verhaal te doen tijdens een interview met het Amerikaanse tijdschrift People. Ook in haar autobiografie I, Tina vertelde ze dat Ike regelmatig vreemd ging en haar tijdens hun huwelijk herhaaldelijk mishandelde.

“Ik leefde het leven van een dode,” zei ze in het interview. “Ik was niet bang dat Ike mij zou doden, want ik was al dood. Toen ik wegging, heb ik niet meer achterom gekeken.”

Tina belandde vaak op de eerste hulp en probeerde in 1968 een einde aan haar leven te maken door veel slaappillen in te nemen. Het nieuws sloeg in als een bom, vooral omdat er in de jaren ’80 vrij weinig werd gesproken over mishandeling en huiselijk geweld.

Men bewonderde Tina’s dapperheid, maar tegelijkertijd werd ze – jammer genoeg – ook het mikpunt van spot. Desondanks bleef Tina zich uitspreken over huiselijk geweld en diende ze als inspiratie voor velen.

De tekst gaat door onder de video.

Wereldwijd succes

In 1976 scheidde ze van Ike en wilde ze aan de slag als soloartiest. Dat ging eerst vrij moeizaam, totdat ze in de jaren ’80 doorbrak. Er volgde talloze hits, waaronder: What’s love got to do with it, Better be good to me, en We don’t need another hero (Thunderdome).

Tina ontving meer dan 160 awards, waaronder acht Grammys, en werd driemaal opgenomen in de Grammy Hall of Fame en tweemaal in de Rock & Roll Hall of Fame. Tevens was ze de eerste vrouw en de eerste zwarte artiest die op de cover van het befaamde muziektijdschrift Rolling Stone verscheen.

Haar muzikale talenten dienden als inspiratie voor veel andere artiesten, waaronder Janet Jackson en Beyoncé. Beyoncé kreeg zelfs de kans om met haar idool op te treden tijdens de Grammy Awards in 2008. Samen met de 70-jarige Tina zong ze het hitnummer Proud Mary en dat werd een performance om nooit meer te vergeten.

De tekst gaat door onder de video.

Ook andere muzikale grootheden waren dol op Tina. Denk aan Rolling Stones-zanger Mick Jagger, die haar een inspiratie noemde en regelmatig met haar optrad, en Cher.

De tekst gaat door onder de video.

Tina en Erwin

In 1986 vond Tina opnieuw de liefde; ditmaal met de Duitse muziekbaas Erwin Bach. Na 27 jaar besloot het paar in 2013 te trouwen, in Küssnacht in Zwitserland.

De tekst gaat door onder de Instagramposts.

Films en docu’s

Het leven van Tina werd op verschillende manieren vastgelegd, waaronder in de welbekende Hollywood-film What’s love got to do with it uit 1993. Actrice Angela Bassett mocht de legendarische rol vertolken en werd genomineerd voor een Oscar.

In 2021 kwam de HBO-documentaire over het leven van de zangeres uit - waar Tina aan meewerkte. De film ontving veel lof van zowel fans als recensenten en werd driemaal genomineerd voor een Emmy Award. Bekijk hieronder de trailer.

De tekst gaat door onder de video.

Legacy

Tina Turner zal worden herinnerd als een van de grootste artiesten aller tijden. Haar persoonlijkheid en muzikale skills waren door velen geliefd en haar impact op de muziekindustrie zal nooit vergeten worden. Ze wist mensen te raken met haar mooie stem en wijze woorden; ze was in elk opzicht een echte rockster.

Aan de Britse Vogue vertelde ze hoe belangrijk liefde voor haar was: “Laat los en vul je leven met liefde. Dat is wat ik nu doe en ik ben enorm dankbaar.”

Bron: Vanity Fair, Rolling Stone, The Guardian

Charisse StoffelsBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden