Expert legt uit: dit is waarom de kans op een hete zomer klein is
We hebben er allemaal last van, die constante regenbuien terwijl we nu eigenlijk volop van de zon horen te genieten. Wanneer stopt het nou met regenen? Wanneer komt die hete zomer? Nou, slecht nieuws, want die vele regenbuien zijn een voorbode voor een niet zo warme zomer.
“Nu het zo nat is, is de kans op een extreem warme zomer kleiner”, zegt expert Nicolien Kroon van Buienradar.
Waarom regent het zo veel?
We kunnen de afgelopen tijd niet écht van weer genieten vanwege de vele plensbuien. “Dat heeft alles te maken met een regengebied in het westen dat zich heel gestaag uitbreidt naar het oosten”, vertelt Nicolien. Die zomers waarbij het een aantal dagen bloedheet was, gaan we deze zomer hoogstwaarschijnlijk niet meemaken. Béétje jammer.
Dus ook geen zonnig lenteweer?
Dit jaar beleven we het natste voorjaar in tijden. Dat komt wederom door het regengebied dat zich langzaamaan verplaatst. Maar wat ook invloed heeft, is het komen en gaan van lagedrukgebieden, vertelt Nicolien. Een zonnige lente zit er dus niet in dit jaar. De gemiddelde burger lijkt daar wel van te balen en is wel toe aan wat droogte. “Volgens mij zijn we het met z’n allen een beetje beu”, aldus Nicolien.
Zorgwekkende cijfers
Natte versus hete zomer
Ook in de toekomst ontkomen we niet aan de typisch Hollandse plensbuien en deze zomer kunnen we helaas de gevolgen hiervan ervaren. Nicolien ziet het positief in: “De afgelopen drie jaar gingen we gortdroog de zomer in, nu is het water allemaal lekker aangevuld. Dat is gunstig; hopelijk hoeven we iets minder te sproeien en verdampt er meer vocht, waardoor het iets minder heet wordt.”
Je kunt het vergelijken met zweten, legt ze verder uit. “Als je zweet, koelt je lijf af. Het vocht dat op je lichaam zit, moet eerst verdwijnen voor je het weer warmer krijgt’”
Regen en nattigheid
“Er is veel meer vocht dan voorgaande jaren. Als de temperaturen oplopen, gaat al dat vocht verdampen. Dat kost energie, en die energie gaat niet naar de stijging van de temperatuur. Dus is de kans echt kleiner dat we dagen krijgen van 30 graden”, zegt Nicolien.
De komende dagen en aan het begin van de zomer is het helaas nog nat volgens Nicolien. Hoewel er zaterdag en zondag aan het einde van de dag kans is op een lokale onweersbui, blijft het overwegend droog. De temperatuur loopt met uitzondering van het kustgebied op tot 20 graden. En, thank God: er is zon!
Daar kunnen we dan even heerlijk van genieten. Maar niet voor lang. Want na regen komt zonneschijn, maar andersom ook. “Na het weekend vallen er gewoon weer buien”, aldus Nicolien.
Haal je paraplu en regenlaarzen maar weer uit de kast.
Bron: RTL Nieuws