Waterwratjes bij kinderen: waar moet je op letten? Beeld
Waterwratjes bij kinderen: waar moet je op letten?

Waterwratjes bij kinderen: waar moet je op letten?

Bijna elk kind krijgt er wel een keer mee te maken: waterwratjes. Zeker in de periode dat je kind op zwemles zit, is de kans groot dat hij waterwratjes krijgt. Hoe zien waterwratjes eruit, zijn ze besmettelijk en wat doe je aan waterwratten?

door: Ouders van Nu

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes (mollusca contagiosa) zijn kleine wratjes gevuld met vocht, die worden veroorzaakt door een virusinfectie die behoort tot het pokvirus. De wratjes kunnen overal op het lichaam voorkomen. Vaak zitten ze op de romp, benen, in de knieholten, rond de oksels of op de billen. Maar ze kunnen ook op andere plekken zitten, zoals in het gezicht. Soms jeuken de waterwratten of zit er ook eczeem omheen. Het is een typisch kinderkwaaltje; bijna ieder kind krijgt wel een keer waterwratjes.

Hoe zien de wratjes eruit?

Waterwratten zien er anders uit dan gewone wratten. Het zijn gladde, bolvormige, huidkleurige bultjes. Waterwratjes lijken een beetje doorschijnend. In het midden zit vaak een deukje of geel-witte verkleuring. Meestal blijven de bultjes klein, niet groter dan een halve centimeter. Vaak zitten er meerdere waterwratten bij elkaar in de buurt. Het kunnen er enkele zijn, of heel veel. Ze kunnen op één plek op het lichaam voorkomen, of op meerdere plekken tegelijk.

Lees ook Huisdier voor de kinderen? De voor- en nadelen op een rijtje

Hoe krijgt je kind waterwratjes?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Dat virus zit in het vocht van een wratje. Je kind kan ze krijgen door direct huidcontact met kinderen die waterwratjes hebben. Ook via bijvoorbeeld handdoeken of speelgoed kun je besmet raken. Veel kinderen worden besmet met waterwratten als ze op zwemles zitten, doordat er dan veel huidcontact is met andere kinderen. Maar je kind kan ook makkelijk op een ander moment besmet raken.

Na de besmetting kan het tussen de twee weken en zes maanden duren voordat er wratjes zichtbaar worden. Als je kind eraan krabt, kunnen de waterwratten zich verspreiden naar andere plekken op het lichaam. Waterwratten komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar. Kinderen met eczeem zijn extra vatbaar voor het virus.

Kunnen waterwratten kwaad?

Waterwratjes zijn onschuldig. Kinderen hebben er meestal helemaal geen last van; de waterwratjes doen geen pijn. Wel kunnen de waterwratjes jeuken, vooral als het er veel zijn. Het is belangrijk dat je kind er niet aan gaat krabben, want dan kunnen de waterwratten wel pijn gaan doen of ontstoken raken. Ook kan het virus zich op die manier verder verspreiden, waardoor je kind nog meer waterwratjes krijgt.

Jeuk

Hoewel waterwratjes dus geen kwaad kunnen, zijn er kinderen die veel last van jeuk hebben. Soms helpen bepaalde crèmes tegen de jeuk, zoals koelzalf of mentholgel. Ook zinkoxide schudsel is prettig in gebruik. Deze kun je zonder recept bij de apotheek kopen. Let op: bij kleine kinderen mag je deze niet rond de neus of mond gebruiken. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja, waterwratjes zijn hartstikke besmettelijk. Het kan helpen om je kinderen (als je er meer dan één hebt) niet met dezelfde handdoek af te drogen. Maar dit biedt geen garantie dat het virus zich niet verspreidt binnen het gezin. Als je kind eenmaal waterwratjes heeft gehad, krijgt hij ze later niet nog een keer. Je bouwt weerstand op tegen het virus.

Je kind hoeft overigens niet thuis te blijven als hij waterwratjes heeft. Hij mag gewoon naar zwemles of het kinderdagverblijf.

Hoe kom je van ze af?

Waterwratjes verdwijnen vanzelf. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Het kan een paar weken of maanden duren, maar ook veel langer. In de meeste gevallen zijn ze binnen zes tot twaalf maanden weg, maar het kan ook twee jaar duren.

Soms kan een waterwratje (of een groepje wratjes) op een onhandige plek zitten. Als je kind er daardoor veel last van heeft, overleg dan met de huisarts of het nodig is om het wratje te laten weghalen.

Lees ook: Alles over constitutioneel eczeem bij kinderen

Waterwratjes behandelen

Behandelen van waterwratjes is in principe niet nodig, omdat ze vanzelf weer verdwijnen. Huisartsen en dermatologen doen vaak ook liever niets aan waterwratjes. Je kunt de waterwratjes wel behandelen door ze te laten bevriezen of onder verdoving met een scherpe lepel te verwijderen, net als gewone wratten. Maar de ervaring leert dat het behandelen van de bultjes door ze weg te halen pijn doet en meer kans geeft op littekens. Bovendien kunnen de wratjes na het behandelen weer terugkomen, zolang het afweersysteem van het kind nog niet klaar is met het virus.

Als waterwratjes ontstoken raken, kun je de huisarts ernaar laten kijken. Vaak is behandelen niet nodig. Het geneest vanzelf. Een waterwratje kan ook op het ooglid van je kind zitten. Daardoor kan het oog rood worden en ontstoken raken. Ga in dat geval wel naar de huisarts om het wratje te laten behandelen.

Lees ook: Antibiotica bij kinderen, waar moet je op letten?

Wat te doen tegen waterwratjes?

Een aantal adviezen bij waterwratten, om verdere verspreiding van waterwratjes te voorkomen:

1. Niet krabben. Als je kind aan een waterwratje krabt, kunnen het er meer worden. Ook kunnen de wratjes gaan ontsteken of er kunnen littekens ontstaan. Het is moeilijk om krabben helemaal te voorkomen. Gebeurt het toch, maak een opengekrabd wratje dan schoon met jodium of smeer het in met betadinezalf. Dek het daarna af met een pleister. Zo voorkom je dat er ook nog bacteriën in de bultjes komen.

2. Afdekken. Plak een pleister over de wratjes die niet bedekt zijn door kleding. Zo voorkom je dat je kind eraan gaat pulken of krabben.

3. Geen handdoek delen. Gebruik een eigen handdoek voor je kind met waterwratjes, zeker als de wratjes zijn opengekrabd. Gebruik die handdoek maar één keer en gooi ‘m daarna in de was. Heb je meer kinderen, laat je kind met waterwratjes dan in zijn eentje badderen. Als hij samen met broertjes of zusjes in bad zit, is de kans groot dat zij ook waterwratjes krijgen. (Aan de andere kant: dan hebben ze het maar gehad.)

4. Behandel eczeem. Heeft je kind last van eczeem rondom de waterwratjes? Ga dan langs de huisarts om de eczeem te laten behandelen.

Maar wat nou als je niet wil wachten? Dan kun je ook een van deze tips proberen, die te vinden zijn op allerlei fora waar moeders elkaar steunen en helpen. Nogmaals, er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze ook werken, maar het kan ook weinig kwaad:

  1. Dagelijks sudocrème of talkpoeder in een dunne laag aanbrengen.
  2. Je kind baden met een washandje met havermoutvlokken erin.
  3. Je kind wassen met bad- of douche gel met (dode) zeezout mineralen en insmeren Calendula billenzalf.
  4. Twee keer per dag de waterwratjes aanstippen met een natgemaakt (school)krijtje.
  5. Drie keer per dag een beetje brandnetelthee mengen met bijvoorbeeld water of wat limonade.
  6. Elke dag Betadinescrub op de waterwratjes aanbrengen. Let op dat je hierbij niet de gezonde huid aanstipt. De scrub maakt de huid namelijk erg droog.Driemaal daags met Sterilon deppen (met een watje), hou dit mininaal 3 weken vol.

Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onzewekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender

Bron: Ouders van Nu

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden