Waarom het geweldig is om een zus te hebben (volgens de wetenschap) Beeld Pexels
Waarom het geweldig is om een zus te hebben (volgens de wetenschap)Beeld Pexels

Waarom het geweldig is om een zus te hebben (volgens de wetenschap)

Of je nou jongens of meisjes krijgt: als ze maar gezond zijn. Zo is het natuurlijk ook, maar mocht je meerdere kinderen hebben, waaronder minstens één dochter, dan zitten hier heel wat voordelen aan volgens onderzoekers. En heb je maar één kind, maar wel een zus: ook dan zit je gebakken.

Door: Ouders van Nu

De band tussen broers en zussen is over het algemeen sowieso sterk, maar die tussen twee zussen blijkt volgens verschillende wetenschappelijke studies het sterkst van allemaal. Bovendien heeft een meisje een positieve invloed op het leven van haar broers en/of andere meisjes in het gezin.

Voordelen van een zus

In 2010 voerde de Brigham Young University een onderzoek uit bij 395 gezinnen en ontdekte dat een zus een positieve invloed heeft op het leven van de andere kinderen in het gezin. Zo blijkt uit de studie dat een zus de andere kinderen helpt om zich minder eenzaam, schuldig, angstig en zelfbewust te voelen tijdens hun jeugd. Ongeacht de leeftijd van de zus of het leeftijdsverschil tussen de kinderen onderling.

Door dik en dun

‘Broers en zussen vervullen een unieke rol in elkaars leven,’ schrijft hoofdonderzoeker Laura Padilla-Walker bij haar de bevindingen. ‘Ze geven kinderen iets dat ouders niet kunnen bieden.’ De onderzoekers denken dat dit komt omdat broers en zussen elkaar een leven lang kennen en elkaar vaak door dik en dun steunen. Waarom broers en zussen goed zijn voor de gezondheid van je kind.

Lees ook 10 belangrijke dingen die je kind kan leren van zijn oma en opa

Bondgenoten

‘Vanaf het moment dat we zijn geboren, zijn onze broers en zussen onze bondgenoten en samenzweerders, onze rolmodellen en beschermers’, zegt Jeffrey Kluger, auteur van The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us, tegen TIME. ‘Het zijn onze plaaggeesten, speelmaatjes en raadgevers, waar we jaloers, maar ook trots op kunnen zijn. Ze leren ons hoe we conflicten kunnen oplossen en hoe niet, hoe vriendschappen moeten worden gesloten en wanneer het verstandig is om weg te lopen. Zussen leren broers over de mysteries van meisjes, broers leren zussen alles over jongens.’

Een zus versus een broer

De wetenschap laat nog een aantal voordelen zien van het hebben van een zus. Zo blijkt een zus, in tegenstelling tot een broer, je te kunnen helpen om succesvoller te zijn in je carrière, en ze kan helpen om stress te verzachten in moeilijke tijden. Ook zagen onderzoekers van de Universiteit van Ulster dat zussen elkaar hielpen om open te communiceren over gevoelens en een betere band op te bouwen met hun familie. Opvallend genoeg ontdekten de onderzoekers ook dat broers juist het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onze wekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender

Bron: Ouders van Nu | Beeld: Pexels

FlairPexels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden