Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen houden vocht vast tijdens de zwangerschap. Vooral in het laatste trimester is dit een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Hoe ontstaat zwangerschapsoedeem en wat kun je er tegen doen?
Door: Ouders van Nu
Zwangerschapsoedeem
Het is niet gek als je tijdens de zwangerschap wat meer vocht vasthoudt dan normaal. Zo’n 80% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Deze kwaal, ook wel oedeem genoemd, kan vooral in het laatste trimester van de zwangerschap de kop op steken. Houd je vocht vast, dan kunnen je benen, enkels, voeten, armen, handen en soms zelfs je gezicht wat dikker worden.
Een gezwollen gezicht door vocht wordt ook wel een ‘vollemaansgezicht’ genoemd. Bij warm weer en aan het einde van de dag heb je hier vaak meer last van dan normaal.
Symptomen zwangerschapsoedeem
Zwangerschapsoedeem is vrij makkelijk te herkennen. Er zijn een aantal symptomen waaraan je merkt dat je lichaam vocht vasthoudt:
- Opzwelling van bepaalde lichaamsdelen, zoals benen, voeten, enkels, armen, handen en soms je gezicht.
- Strak en gespannen gevoel (en soms ook pijn) aan de opgezwollen lichaamsdelen.
- Schoenen passen niet meer goed of je ziet de afdruk van je sokken in je benen staan.
- Als je met je vinger op de huid drukt van het lichaamsdeel dat gezwollen is, blijft er even een afdruk in de huid staan.
Rusteloze benen syndroom
Getintel of gekriebel in je benen dat alleen maar ophoudt als je je benen continu blijft bewegen. Het staat vaak niet in het geijkte lijstje van zwangerschapskwaaltjes, maar 1 op de 4 vrouwen heeft er last van.
Vocht vasthouden; is dat gevaarlijk?
Heel veel zwangere vrouwen houden vocht vast tijdens de zwangerschap. Vooral in de laatste maanden voor de bevalling. Gelukkig kan dit geen kwaad, maar het kan wel vervelend zijn. Is de baby eenmaal geboren, dan merk je dat het vocht vanzelf verdwijnt en de klachten verdwijnen. Gelukkig maar!
Let wel op, als je veel vocht vasthoudt én een verhoogde bloeddruk hebt, kan dat duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Het is dan ook belangrijk dat je deze symptomen niet negeert. Een zwangerschapsvergiftiging kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby.
Lees ook Babymoon: vakantie tijdens de zwangerschap
Oorzaken zwangerschapsoedeem
Als je zwanger bent, kan de vochthuishouding van je lichaam ontregeld raken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die vanuit de bloedvaten wordt afgescheiden naar de omliggende weefsels. Normaal merk je hier niets van, maar als je zwanger bent kan dit proces verstoord raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Je zwangerschapshormonen maken de bloedvaten dunner en slapper. Hierdoor kan er meer vocht dan normaal naar de omliggende weefsels worden afgescheiden.
- Je baarmoeder wordt groter en hierdoor kan de bloedstroom vanuit de benen terug naar het hart belemmerd worden.
- De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe. Hierdoor ontstaat er meer druk op je benen.
Tips als je vocht vasthoudt
De ene zwangere vrouw houdt meer vocht vast dan de ander. Helemaal voorkomen kan je het niet, wel zijn er dingen die je kunt doen om de klachten enigszins te verminderen.
Heb je last van opgezette benen of enkels? Leg je benen wat hoger als je op de bank zit. Doe er bijvoorbeeld een kussen onder of leg je voeten op een krukje. Zo kan het vocht makkelijker wegzakken.
- Masseer je opgezette benen met een lekkere crème. Doe dit vanaf je enkels naar je knieën toe. Gebruik een crème die tegelijkertijd verfrissend en verkoelend werkt, om de vermoeidheid en het zware gevoel te laten verdwijnen.
- Slaap in bed met een opgerolde deken of dikke handdoek onder het voeteinde van je matras, zodat ophopend vocht geen kans krijgt of opgehoopt vocht weg kan zakken. Veel vrouwen kiezen voor een voedingskussen tijdens de zwangerschap om comfortabeler te kunnen slapen.
- Drink veel water of thee, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt. Door vaak te plassen, kan je lichaam vocht afvoeren.
- Probeer zout eten te vermijden. Vooral in kant-en-klaarmaaltijden en sauzen uit een pakje zit vaak veel zout. Zout houdt vocht vast, wees daar dus zuinig mee.
- Je kunt ook proberen het vocht af te drijven door vocht afdrijvende groente zoals selderij, asperges en venkel te eten. Overdrijf dit uiteraard niet.
- Blijf in beweging. Een dagelijkse wandeling van een half uur doet wonderen.
- Gebruik steunkousen als je last hebt van opgezwollen enkels. Ze geven extra druk op de benen, om zo de ophoping van vocht tegen te gaan.
Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onze wekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender
Bron: Ouders van Nu | Beeld: Getty Images