Onderzoek: mentaliteit moeder is grote factor in ontwikkeling kinderbrein Beeld nbsp
Onderzoek: mentaliteit moeder is grote factor in ontwikkeling kinderbreinBeeld nbsp

Onderzoek: mentaliteit moeder is grote factor in ontwikkeling kinderbrein

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden: het klinkt onschuldig maar de eerste jaren met kleine kinderen kunnen ontzettend stressvol zijn. Wist je dat hoe een moeder omgaat met stress een groot verschil kan maken in de ontwikkeling van haar kinderen? Dit is aangetoond in een onderzoek van het Boston Children’s Hospital in Amerika

Uit: Ouders van Nu

Eerdere onderzoeken toonden aan dat moeders die veel stress ervaren, het moeilijker vinden om een goede band met hun baby op te bouwen. Daarnaast was al aangetoond dat de stress van een moeder een negatief effect heeft op de ontwikkeling van hun kinderen. Nieuw onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics toont aan dat moeders hun kinderen kunnen beschermen tegen deze consequenties. Hoe? Door hoe zij omgaan met stress.

Invloed op het cognitieve vermogen

Onderzoekers Mei Elansary en Dana Charles McCoy, allebei werkzaam in het Boston Children’s Hospital, interviewden 33 moeders met 1-jarige kinderen. Er werden hen vragen gesteld over hun stresslevel en mindset. Daarna werd de hersenactiviteit van de baby’s gemeten met een elektro-encefalogram (eeg). Moeders die veel stress ervaren én een zogenoemde ‘fixed mindset’ hebben, verlagen de gamma- en bètagolven in de hersenen van hun baby’s. Deze golven hebben invloed op het cognitieve vermogen, dus hoe de kinderen informatie opnemen en verwerken.

Groeimindset vs. fixed mindset

Mensen met een ‘fixed mindset’ hebben het idee dat je beperkt kunt groeien als mens. Iemand met een op groei gerichte mindset gelooft dat kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vaststaan, maar dat je je verder kunt ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. De baby’s van moeders met een groeimindset lieten weinig verandering zien op de eeg. Hierdoor konden de onderzoekers concluderen dat baby’s die worden opgevoed door moeders met een groeimindset beter beschermd zijn tegen stress. En dus ook tegen de negatieve effecten die deze stress op de babybreinen heeft.

Helpt ook eigen stress te verminderen

Het onderzoek toont niet alleen aan dat moeders met hun mentaliteit de effecten van stress op de hersenen van haar baby kan verzachten. Maar ook dat het aannemen van een groeimindset de moeder kan helpen om haar eigen stress te verminderen.

Lees ook: Ouders met drie kinderen ervaren de meeste stress

Bron: Ouders van Nu, Motherly – Beeld: GettyImages

Flairnbsp

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden