Huisdier voor de kinderen? De voor- en nadelen op een rijtje
Denk je erover een huisdier voor je kind te nemen? Maar twijfel je of het een hond, kat, cavia, parkiet of toch een goudvis moet worden? Kijk hier welk dier het beste past bij jullie gezin. En wat nu eigenlijk de voor- en nadelen zijn van het hebben van een huisdier als je jonge kinderen hebt? In samenwerking met expert Piet Hellemans Dierenarts
Door: Ouders van Nu
Niet geschikt: hamsters, konijnen en cavia’s
Cavia’s, konijnen, hamsters en muisachtigen zijn schattig, maar niet de meest ideale huisdieren voor kinderen jonger dan zes jaar Veel knaagdieren houden er niet van om lang vastgehouden of in de rondte gesjouwd te worden, terwijl je kind dit waarschijnlijk wel wil doen. Ook willen knaagdieren nog weleens bijten, als hij schrikt of iets niet leuk vindt. Als je kind je hamster plotseling wakker maakt, bijvoorbeeld. Bovendien breken knaagdieren snel iets, als je kind hem laat vallen is het waarschijnlijk meteen foute boel.
Een knaagdier dat wel samen gaat met kleine kinderen is een tamme rat. Hij vindt het leuk om te spelen en kan beter tegen een stootje.
Wel geschikt: katten en honden
Natuurlijk kunnen honden en katten ook bijten en krabben, maar omdat het geen prooidieren zijn, zullen ze dit minder snel doen. Al moeten kinderen natuurlijk met elk dier voorzichtig en respectvol omgaan. Hoe geschikt een kat is voor een gezin met (jonge) kinderen, verschilt per exemplaar. De ene kat vindt het leuker om opgetild en geknuffeld te worden, dan de andere.
Dit geldt ook voor honden, al zijn er rassen die erom bekend staan dat ze extra goed met kinderen zijn. Een hond die van oorsprong een vecht-, waak- of verdedigingshond is, is vaak minder geschikt. Gezelschapshonden gaan meestal wel goed samen met kinderen.
Hond van een fokker
Overweeg je de aanschaf van een rashond? Neem dan contact op met de rasvereniging als je een pup zoekt. Ga daarna eens kijken bij een erkende fokker, die kan je vertellen of het ras geschikt is voor jouw gezinssituatie. Houd er wel rekening mee dat een pup, net zoals een baby, veel aandacht vraagt en opgevoed moet worden. Heb je een baby? Wacht dan liever even met de aanschaf van een pup tot je weer wat meer tijd hebt.
Hond uit een asiel
Als je een hond uit het asiel wilt, laat je ook dan goed informeren. De mensen die in het asiel werken, weten precies welke hond goed bij jouw gezin past (en dat hoeft lang niet altijd de hond te zijn dat je het mooist vindt). Ook nemen ze er de tijd voor om de hond aan het gezin te laten wennen. Hetzelfde geldt voor een hond uit het buitenland. Ga voor een betrouwbare stichting die je voldoende informatie kan geven over de hond en vraag of de hond al tijd heeft gehad om te wennen in een Nederlands pleeggezin. Een hond (ook pup) die getraumatiseerd of bang is, is niet ideaal als je kinderen hebt.
Andere opties: goudvissen, vogels of insecten
Natuurlijk zijn er nog veel meer huisdieren te bedenken. Hoewel goudvissen, vogels of een bak met wandelende takken minder werk lijkt, is het niet verstandig ondoordacht een dier in huis te halen. Want ze hoeven dan misschien niet te worden uitgelaten of geborsteld, ze hebben wel verzorging nodig. Wie geeft ze eten en maakt elke week het verblijf schoon? En hoe leuk vindt je kind die vis in dat aquarium over een week nog?
Lees ook Dit is voor jou het ideale aantal kinderen om te hebben volgens je sterrenbeeld
Voordelen huisdier voor kind
Huisdieren hebben een positieve invloed op kinderen. Je kind leert zo verantwoordelijkheid te dragen voor een levend wezen én hij heeft een maatje bij wie hij altijd terecht kan. Maar wist je dat het ook goed is voor zijn fysieke en mentale gezondheid? Wij zetten de wetenschappelijke onderzochte voordelen voor je op een rij.
1. Nooit een blauwtje lopen
Een huisdier kan voor kinderen een echte vriend zijn: een kameraadje op wie hij altijd kan bouwen. Waar je in je sociale leven weleens buitengesloten zal worden, is dat bij honden en katten nooit het geval. Dit blijkt ook uit een onderzoek van het Manhattanville College in New York. Voor het onderzoek moesten mensen terugdenken aan een situatie waarin ze werden afgewezen door iemand. Daarna moesten ze de naam van een willekeurig voorwerp, dier, of een persoon noemen. De mensen die de naam van hun huisdier noemden, voelden zich een stuk minder negatief dan de mensen die de naam van een persoon noemden.
2. Minder eenzaam
Eenzaamheid kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Gelukkig voel je je met een huisdier niet zo snel eenzaam. Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Aging & Mental Health bleek dat volwassenen met een huisdier 36 procent minder eenzaam waren dan mensen zonder een huisdier. Een groot verschil dus! Dat geldt ook voor kinderen. In het bijzonder voor autistische kinderen, die worden dankzij een huisdier socialer en assertiever.
3. Minder stress
Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat mensen met een huisdier minder vaak last hebben van stress. Vrouwen die 15 tot 30 minuten lang een huisdier verzorgden hadden een lagere waarde van het stresshormoon cortisol in hun bloed. Ook hadden deze vrouwen aanzienlijk meer oxyticone in hun bloed: een hormoon dat je blij maakt. Je zou misschien denken dat kinderen geen stress hebben, maar denk maar eens aan verhuizingen, voor het eerst naar school of uit logeren, een echtscheiding etc.
4. Goed voor je hersenen
Uit een onderzoek van Manhattenville College blijkt dat ouderen met huisdieren vitalere hersenfuncties hebben dan mensen zonder huisdieren. Zo konden zij zich beter concentreren én onthielden ze meer details. En jong geleerd, is oud gedaan.
5. Tegen allergieën
Huisdieren beschermen kinderen ook nog eens tegen allergieën, zo is gebleken uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het boek Clinical & Experimental Allergy. Achttienjarigen die vroeger huisdieren hadden, bleken 50 procent minder kans te hebben op een allergie dan achttienjarigen jarigen zonder huisdier. Het is hierbij wel belangrijk dat het huisdier er al in de eerste levensjaren van de kinderen is: op latere leeftijd heeft het namelijk geen effect meer op hun gezondheid.
6. Goed voor je bloedsuiker
Wetenschappers van het Southwestern Medical Center hebben onderzoek gedaan naar het effect van huisdieren op diabetes type 1. En wat blijkt? Kinderen tussen de 10 en 17 jaar oud mét huisdier(en) hebben 2,5 minder schommelingen in hun bloedsuiker dan kinderen zonder huisdier. Volgens wetenschappers hebben kinderen die voor een huisdier zorgen meer routine én een groter verantwoordelijkheidsgevoel.
Nadelen huisdier voor je kind
Hoe gezellig het ook is om een huisdier voor je kind te hebben, er zitten ook nadelen aan. Hier een paar dingen die je je goed moet realiseren voordat je definitief besluit een dier in huis te halen.
1. Geld
Een huisdier is een dure hobby. De aanschaf valt misschien nog mee, maar hij heeft ook spullen nodig zoals voedsel, een mand, bench, kooi, voederbak en ga zo maar door. En vergeet vooral ook de kosten van de dierenarts niet. Vaccinaties, wormenkuren, een vervelend ongeluk waarvoor hij behandeld moet worden, dat kost flink wat geld.
2. Tijd
Een inkoppertje maar toch: een huisdier kost tijd. Meer dan je van tevoren misschien had verwacht. Een hond moet minimaal drie keer per dag uit, konijnenhokken en kattenbakken moeten dagelijks worden verschoond en de meeste huisdieren moeten ook nog worden opgevoed. En uiteraard voldoende aandacht en knuffeltijd krijgen.
3. Haren
Honden en katten zijn enig, maar de meeste verharen een paar keer per jaar. Dat betekent dus borstelen en heel vaak stofzuigen. Meer lezen: Zo test je of je kind allergisch is voor katten, honden of andere huisdieren
4. Afscheid
Dieren worden helaas niet zo oud als mensen. Dit betekent dat jij en je kind vroeg of laat weer afscheid zullen moeten nemen van jullie geliefde huisdier. Hoort erbij natuurlijk, maar toch: leuk is het niet. Hier tips hoe je het beste omgaat met het verlies van een huisdier.
Omgaan met huisdieren
Of je nou voor een labrador gaat, een poes of een ander dier: geen enkel dier wordt kindvriendelijk geboren. Je zult je huisdier dus aan je kind moeten laten wennen. En andersom. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind de hele dag met de kat rond zeult of aan de staart van de hond trekt. Een dier kan niet uitleggen dat hij daar geen zin in heeft. De enige manier om zijn onvrede te uiten is door te grommen, bijten of uit te halen. Dit zijn de belangrijkste dingen om je kind te leren als jullie besluiten een huisdier te nemen.
1. Loopt het dier van je kind weg of gromt hij? Leer hem dan dat dit een teken is dat je huisdier met rust gelaten wil worden.
2. Je kind mag een dier nooit pijn doen. Ook niet per ongeluk. Dus laat hem je dier alleen rustig aaien, spelen en zachtjes knuffelen.
3. Laat je kind niet aan het eten of de spullen van je huisdier komen.
4. De bench, mand of kooi zijn van de hond/kat/konijn etc. Zorg dat je kind jullie huisdier met rust laat als hij hierin zit of laat hem aan jou vragen of je hem mag aaien.
5. Een huisdier is een levend wezen, geen speelgoed. Laat je kind er dus niet op paardjerijden, kleedt hem niet aan en loop er niet eindeloos mee rond.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onze wekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender
Bron: Ouders van Nu