Expert: dit is waarom ouders hun kind in de auto kunnen vergeten Beeld Getty Images
Expert: dit is waarom ouders hun kind in de auto kunnen vergetenBeeld Getty Images

Expert: dit is waarom ouders hun kind in de auto kunnen vergeten

Een kind achterlaten in een snikhete auto, wie doet dat nou? Toch verschijnen er regelmatig van dit soort tragische berichten in de media. Zo is onlangs in Florida een elf maanden oude baby omgekomen nadat hij was achtergelaten in een snikhete auto, en ook in Frankrijk gebeurde het deze zomer.

Door: Ouders van Nu

Het is niet bekend hoeveel kinderen jaarlijks in Nederland in een hete auto vergeten worden en daardoor komen te overlijden. In de Verenigde Staten sterven er elk jaar enkele tientallen kinderen doordat zij alleen worden achtergelaten in een auto. In de meeste gevallen blijft het kind achter in de auto omdat de automobilist hem vergeet. Veel ouders denken dat dit hun niet kan overkomen, maar volgens de Amerikaanse organisatie Kids and Car Safety kan het iedereen gebeuren.

Kan alle ouders overkomen

Daar is de Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder het mee eens. "Oordeel niet te snel. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat dit iedereen kan overkomen. Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders," vertelt hij aan RTL Nieuws.

Omschakeling van de hersenen

De studie waar Scherder op doelt werd uitgevoerd door David Diamond, een hoogleraar psychologie aan de Universiteit van South Florida. Volgens zijn onderzoek gaat er iets mis met de communicatie tussen de verschillende hersengebieden bij ouders die hun kind vergeten in de auto. Zo heeft het vaak te maken met verandering van routine, waardoor de hersenen moeten omschakelen. Bijvoorbeeld wanneer de ouder die dit normaal niet doet het kind opeens naar de opvang moet brengen.

Automatische piloot

Ook als er sprake is van stress of vermoeidheid kunnen de hersenen overgaan op de automatische piloot. Hierdoor kun je zomaar vergeten dat je je kind naar school zou brengen. Ook zorgzame, liefdevolle en normaal gesproken geordende ouders kunnen dan vergeten hun kind uit de auto te halen.

Niet opgemerkt

Hoe kunnen ouders nou niet zien dat hun kind nog in de auto zit? Dat kan zijn door een fenomeen genaamd ‘inattentional blindness’. Dit treedt op wanneer je een object dat zich in het gezichtsveld bevindt niet opmerkt. Meestal gaat het dan om een onverwacht object en is het object volledig te zien. Dit fenomeen is aangetoond in het onderzoek 'De onzichtbare gorilla test van Simons en Chabris'.

Lees ook Vakantie met kinderen, waar let je op?

Veiligheidstips

Dit zijn goede tips om je bij de les te houden:

  • Leg altijd iets belangrijks op de achterbank. Denk bijvoorbeeld aan je handtas. Zo zie je altijd je kind zitten als je de auto verlaat om nog je tas te pakken.
  • Vraag of de crèche (of iemand anders die op je kind past) je wil bellen als je na een uur nog niet je kind hebt gebracht.
  • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.
  • Stap je even uit de auto om te bellen? Zorg dat je bij de auto blijft. Door de afleiding van het telefoontje kan het zo gebeuren dat je wegloopt en al snel een kwartier aan de telefoon hangt.

Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onze wekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender

Bron: Ouders van Nu | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden