Babymoon: vakantie tijdens de zwangerschap Beeld
Babymoon: vakantie tijdens de zwangerschap

Babymoon: vakantie tijdens de zwangerschap

Om voor de komst van de baby nog even te genieten van elkaars onverdeelde aandacht, gaan veel stellen op ‘babymoon’: nog één keer met z’n tweeën op vakantie. Wat is de beste tijd om te gaan, waar ga je naartoe en waar moet je op letten op je vakantieadres?

Door: Ouders van Nu

De term ‘babymoon’ komt uit Amerika, maar het fenomeen is niet nieuw. Veel aanstaande ouders gaan nog even samen op vakantie voor de baby zich aandient. Een goed idee, want zo’n babymoon is niet alleen leuk en zelfverwennerij, maar ook goed voor je relatie.

Babymoon is een aanrader

Niks ‘moet’ natuurlijk, maar een babymoon is zeker een aanrader. Als de baby er straks is zullen jij en je partner heel snel moeten wennen aan een nieuwe situatie en zal het grootste gedeelte van jullie aandacht naar de baby gaan, en niet per se naar elkaar.

Bovendien zullen jullie vakanties de komende jaren niet meer zo rustig zijn als ze voorheen waren; het lezen van een boek bijvoorbeeld kun je met een kind om je heen wel vergeten. Geniet er dus nog even van, nu het nog kan. Daarnaast is zwanger zijn niet niks en kun je als zwangere vrouw best een break gebruiken. Even bijtanken, quality time met je partner en ultiem ontspannen.

De beste tijd om te gaan

Tijdens het eerste trimester zijn heel wat vrouwen (extreem) moe en/of misselijk. In het derde trimester heb je een grote en zware buik en is het niet altijd even makkelijk je te verplaatsen. De beste periode voor de babymoon is dan ook tijdens het tweede trimester, ook wel de ‘honeymoon period’ van je zwangerschap genoemd. De meeste vrouwen voelen zich dan weer energiek(er), zijn niet meer misselijk en hebben weer zin om wat te ondernemen.

Babymoon bestemming

Waar je heengaat op babymoon is onder andere afhankelijk van hoe je je voelt tijdens je zwangerschap (en wat je budget is natuurlijk). Heb je nergens last van, dan zie je een lange vliegreis naar een land als Amerika (met bijbehorend jetlag) misschien best zitten. Heb je veel last van zwangerschapskwaaltjes, dan ben je misschien gelukkiger met een weekend in een Belgisch hotel met spa, dat met de auto goed te bereiken is. Ter inspiratie een aantal mooie en populaire bestemmingen:

Spanje – Andalusië

Houden jullie van mooie stranden, indrukwekkende steden (Sevilla) en goed weer? Dan is Andalusië een ideale bestemming voor een babymoon, want behalve dat het aan deze punten voldoet vlieg je er ook in 3 uur naartoe.

Italië – Sicilië

Voor romantiek hoef je niet naar een Thais eiland of de Malediven af te reizen, ook Sicilië heeft een hoop te bieden. Je kunt rekenen op goed eten en een fijne sfeer en met een huurauto verken je gemakkelijk het eiland.

Portugal – Algarve

Als jullie toe zijn aan ruimte en ontspanning en uitwaaien aan de kust, is de Algarve de uitgelezen locatie. Denk aan goudgele stranden met rotsformaties en de vele restaurants. Hou in gedachten dat het hier – net als in Spanje en Italië – behoorlijk warm kan worden in het hoogseizoen.

Nederland of België

Blijf je liever dichterbij huis? Kijk dan eens naar bestemmingen in eigen land of bij onze zuiderburen. Kom tot rust op een van de Waddeneilanden zoals Vlieland of Texel, of ontdek de prachtige natuur van de Ardennen.

Medische zorg

Wat je voorkeur ook heeft: er zijn zaken om rekening mee te houden. Kies bij voorkeur voor een bestemming met goede medische zorg. Een afgelegen eiland is reuze romantisch, maar in geval van complicaties – en die kunnen nou eenmaal bij elke zwangerschap optreden – is het verre van ideaal als het dichtstbijzijnde ziekenhuis zich op het vasteland bevindt.

En ga liever ook niet te laat in de zwangerschap op reis: hoewel de meeste vrouwen rond de uitgerekende datum bevallen, komt één op de dertien baby’s (7,5%) eerder.

Verre reizen

Zeker als je van plan bent om naar een tropische bestemming af te reizen om heerlijk te chillen onder een palmboom, is het belangrijk je goed te laten informeren. Is er een ziekenhuis in de buurt van jullie bestemming? Heb je inentingen nodig of heerst er Zika?

Stel ook je verloskundige op de hoogte van jullie plannen. Wees extra alert als je naar een plek gaat waar malaria heerst, want tijdens de zwangerschap gelden er andere regels omtrent antimalaria– en antimuggenmiddelen. Bovendien hebben zwangere vrouwen een verzwakt immuunsysteem waardoor (tropische) infectieziekten, zoals malaria, vaak ernstiger verlopen.

Hoge temperaturen

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren UV-stralen de aanmaak van vitamine D, goed voor onder andere de botopbouw. Ook van je baby. Toch is het beter om niet te lang in de zon te zitten als je zwanger bent. De uv-stralen kunnen pigmentvlekken, het zogenaamde zwangerschapsmasker, veroorzaken. Het advies: zo veel mogelijk in de schaduw blijven en smeren met een extra hoge factor.

Bovendien zorgt de hitte ervoor dat er extra bloed naar je huid stroomt voor verkoeling in plaats van naar de baby. Ook verstoort hitte de water- en zouthuishouding in het lichaam. Door te zweten verlies je vocht én ook zout. Als je teveel zout verliest, houd je minder vocht vast. Hierdoor kan je onwel worden of in het ergste geval uitdrogen.

Bij een bezoek aan de sauna moet je ook rekening houden met de kans op oververhitting. Sowieso raden veel artsen en verloskundigen saunabezoek af als je zwanger bent.

De reis

Plan de reis naar je bestemming met aandacht. Zorg dat het comfortabel is (lange busreizen zonder airco zijn nu niet zo handig) en zorg dat je genoeg pauzes inlast om even rond te lopen, zeker omdat je nu meer vocht vasthoudt. Neem genoeg te eten en drinken mee, zorg dat er ten alle tijden een wc in de buurt is en neem een fijn kussen mee om onderweg op te slapen.

Vliegen geen probleem

Je mag in principe gewoon vliegen als je zwanger bent. Alle maatschappijen hanteren wel een ‘maximum’ aantal weken: bij KLM bijvoorbeeld mag je tot 36 weken vliegen. Niet vanwege risico’s rond de zwangerschap, maar om bevallingen onderweg – en bijbehorende noodlandingen – tot een minimum te beperken. Het vliegen zelf kan dus geen kwaad, maar trek bij intercontinentale vluchten wel steunkousen aan. Zo voorkom je dat je tijdens een lange vlucht dikke enkels krijgt en verminderen het risico op trombose.

Eten

Als zwangere vrouw moet je altijd extra opletten wat je eet. Rauw vlees en rauwe melkproducten kun je nu beter niet eten, groenten moeten extra goed gewassen worden en lever en leverproducten mag je maar beperkt eten. Let hier extra goed op als je op reis bent. In sommige landen wordt het vlees minder goed doorbakken en ook qua hygiëne gaat het er soms anders aan toe. Kies daarom zorgvuldig waar en wat je gaat eten.

Pas ook op met het drinken van water uit de kraan: in veel landen kan je dit beter niet doen. Vermijd om die reden ook ijsklontjes in je drink. Je weet niet hoe fris het water is waarvan ze zijn gemaakt.

Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wees realistisch

Houd je verwachtingen ten aanzien van een babymoon laag. Misschien heb je geen energie om hele dagen door een stad te banjeren of drie musea per dag te bezoeken. Of heb je 24/7 een toilet in de buurt nodig omdat je constant moet plassen. Je bent nu eenmaal zwanger, en niet je oude (fitte) zelf dus dit keer even geen vol programma, maar lekker rustig aan.

Het belangrijkste is dat jullie van elkaar kunnen genieten en je helemaal kunt ontspannen. Zo kun je de laatste weken van je zwangerschap ook beter aan.

Let hier op

Lijkt het je wel wat, zo’n babymoon? En ben je je al aan het oriënteren? Vergeet dan vooral de volgende zaken niet te checken: het beleid van je verzekering omtrent zwangerschap, reizen en eventuele medische kosten in het buitenland. Verzeker indien nodig bij. Check ook de kans op tropische infectieziekten en benodigde vaccinaties. Kijk op ggd.nl, tropencentrum.nl of lrc.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Bespreek eventuele risico’s voor jouw specifieke zwangerschap met je arts of verloskundige. Het beleid van luchtvaartmaatschappijen omtrent zwanger vliegen: dit verschilt nogal!

In je koffer

Is de vakantie eenmaal geboekt, dan mogen de volgende dingen niet ontbreken in je koffer: een lijst van namen en nummers van je (huis)arts, verloskundige en/of gynaecoloog. Plus andere ‘noodnummers’. Een lijst van lokale ziekenhuizen (te vinden via de ambassade in je vakantieland).

Vanaf 28 weken of indien je meer gevorderd oogt: een recente zwangerschapsverklaring van je verloskundige/gynaecoloog omtrent je gezondheid en duur van je zwangerschap. Overige medische gegevens omtrent de zwangerschap, inclusief echo’s. Anti-muggenmiddel zonder Deet. Steunkousen, loszittende schoenen en extra snacks voor in het vliegtuig. Pillen tegen blaasontsteking (in het kader van better safe than sorry). Zonnebrandcrème met een hogere factor dan je normaal gebruikt.

Altijd doen

1. Geef bij spabehandelingen aan dat je zwanger bent (niet alle behandelingen zijn geschikt voor je baby).

2. Loop tijdens de vlucht elke twee uur even heen en weer om trombose te voorkomen.

3. Vermeld bij het boeken van je accommodatie en eventuele vlucht dat je zwanger bent. Je weet nooit wat voor service het oplevert (denk: extra beenruimte, mooiere kamer, cadeautjes).

Bron: Ouders van Nu

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden