10 x EHBO-tips die elke ouder moet kennen Beeld Shutterstock
10 x EHBO-tips die elke ouder moet kennenBeeld Shutterstock

10 x EHBO-tips die elke ouder moet kennen

Elke ouder zou een EHBO-cursus moeten volgen, vindt expert Raymon van der Spaan van Vidas Trainingen. De eerste minuten na een ongeluk zijn namelijk cruciaal. Ben je (nog) niet aan zo’n cursus toegekomen zijn, lees dan in elk geval deze tien belangrijke tips. Een lijstje om te bewaren, want een ongeluk zit helaas in een klein hoekje.

Door: Ouders van Nu

Raymon van der Spaan geeft haar tien gouden EHBO-tips:

1. Vallen

Is je kind flink hard gevallen of vanaf grote hoogte, raap hem dan niet direct op. Kijk liever eerst hoe hij reageert. Zo behandel je snij- en schaafwonden.

2. Brandwond

Hoe klein de brandwond ook lijkt, houd een brandwond altijd zeker tien minuten onder lauw stromend water. Zo voorkom je in veel gevallen een lelijke, pijnlijke blaar. Hier meer over wat je wel en niet met doen bij brandwonden.

3. Bloeding

Een flinke bloeding stop je het meest effectief door er tien minuten lang met een schoon gaasje of een schone zakdoek of theedoek op te drukken. Als de bloeding daarna niet vanzelf stopt, ga dan naar de huisarts of spoedeisende hulp.

4. Stoten

Je been stoten lijkt meestal onschuldig, zeker als je kind nog kan lopen. Toch is het verstandig om dit goed in de gaten te houden. Het kan namelijk een twijgbreuk zijn. Als je kind een dag na het stoten nog mank loopt, ga dan alsnog naar het ziekenhuis om te checken of er iets gebroken is. Bij twijfel of veel pijn ga je natuurlijk al eerder.

Tip: Valt het mee denk je? Een beetje aandacht en Vallen en stoten-gel kunnen natuurlijk nooit kwaad

5. Te water

Is je kind in het water terechtgekomen en is reanimatie nodig? Probeer dan niet om het water uit de longen te krijgen, maar start direct met beademen (vijf keer) en dan reanimeren. Bekijk hier wat je nog meer moet doen bij verdrinking.

6. Vergiftiging

Heeft je kind een giftige stof binnengekregen, bel dan eerst 112 om te horen wat je moet doen. Het verschilt per stof wat je moet doen: braken of drinken.

7. Verstikken

Als je kind stikt, probeer het dan niet met je vinger uit zijn keel te halen, maar sla vijf keer tussen de schouderbladen. Heeft dit geen resultaat? Pas dan de Heimlich greep toe. Helpt dit niet? Ga dan over op reanimeren.

8. Tekenbeet

Verwijder de teek met een pincet of tekentang en desinfecteer vervolgens de plek. Doe dit niet andersom, want dan loost de teek zijn gif, met het gevaar dat je kind geïnfecteerd raakt met de ziekte van Lyme. Onthoud ook altijd goed wanneer je de teek hebt verwijderd en kijk of er niet alsnog kringen rond de plek ontstaan.

9. Observeer je kind

Kijk bij ieder ongeval hoe je kind reageert. Kinderen kunnen niet altijd goed uitleggen waar de pijn zit, dus let ook goed op zijn bewegingen en zijn reactie op aanrakingen en de omgeving.

10. Voorkomen is beter dan genezen

Voorkom ongelukken bij je thuis, door je kind altijd een stap voor te zijn. Wacht dus niet te lang om je huis babyproof te maken.

Bron: RTL Nieuws en Ouders van Nu | Beeld: Shutterstock

FlairShutterstock

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden