10 dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw moet zeggen Beeld Getty Images
10 dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw moet zeggenBeeld Getty Images

10 dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw moet zeggen

Tijdens je zwangerschap krijg je vaak de nodige opmerkingen en ongevraagde adviezen. Allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar met de zwangerschapshormonen die door je lichaam razen, is het soms best lastig om dat te zien. Hier een top 10 van dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw moet zeggen.

Door: Ouders van Nu

1.'Ik voel me ook zwanger!'

Tenzij je zelf een kind in je baarmoeder hebt gedragen, weet je niet hoe het is om zwanger te zijn. Punt.

2. ‘Sjonge, wat een grote buik!’

Oké, misschien zie je er wat dikker uit dan normaal. Maar dat hoef je er niet in te wrijven. Is het netjes om een opmerking te maken over iemand zijn gewicht als diegene niet zwanger is? Nee! Dezelfde regels gelden ook voor zwangere vrouwen.

3. ‘Misschien is het beter als je niet…’

Sport. De boodschappen tilt. Fietst. Zwangere vrouwen zijn niet ziek, ze dragen alleen een kind bij zich.

4. ‘Je kunt maar beter niet…’

Een ruggenprik nemen. Op de natuurlijke manier bevallen. Je moeder bij je hebben in de verloskamer. Het persoonlijke bevallingsplan van een zwangere vrouw is precies dat: persoonlijk. Als ze je mening wilt dan vraagt ze er wel om.

5. ‘Geniet maar van je laatste maanden vrijheid!’

Tuurlijk is je leven anders zodra je een kind hebt. Maar het krijgen van een kind is vooral een positieve ervaring, het laatste wat een zwangere vrouw dus wil horen is dat ze zojuist levenslang heeft gekregen.

6. ‘Zou je dat nou wel eten?’

Zwangere vrouwen zijn vaak uitstekend op de hoogte van wat ze wel en niet mogen eten – net als wat ze wel en niet wíllen eten. Dus laat haar vooral lekker haar gang gaan.

7. ‘Je baby gaat echt groot/klein worden’

De meeste zwangere vrouwen maken zich maar om één ding druk, en dat is hoe de baby er straks uit gaat komen. Maak haar dus vooral niet bang. De enige die een schatting mag geven van de grootte van de baby, is de verloskundige of gynaecoloog tijdens de echo.

8. ‘Wat als je baby nu…?’

Doof is? Een hazenlip heeft? De meeste mama’s in spe besteden aardig wat tijd aan het nadenken over de ‘wat als’-vraag. Het laatste wat ze kunnen gebruiken is iemand die die angst voedt.

Lees ook 13x maffe dingen die vrouwen deden om hun bevalling op te wekken

9. ‘Je ziet er moe uit’

Negen maanden lang een baby in je buik dragen is niet niks. De kans is dan ook groot dat als ze moe oogt, ze dat ook daadwerkelijk is. Ze zit niet te wachten op iemand die haar daar aan herinnert. Een complimentje daarentegen mag altijd! (Leugentje om bestwil ook ;-))

10. ‘Is er al nieuws?’

Nog niks vernomen over de bevalling? Dan is de kans groot dat die nog niet heeft plaatsgevonden. Iedereen wil het liefst zo snel mogelijk de nieuwe baby verwelkomen in de wereld, maar niemand wil dit zó graag als de moeder zelf. Gewoon even wachten, dus.

Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onze wekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender

Bron: Ouders van Nu | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden