Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Feit of fabel: maakt het uit of je zwarte of witte kleding draagt met heet weer?

Feit of fabel: maakt het uit of je zwarte of witte kleding draagt met heet weer?

Feit of fabel: maakt het uit of je zwarte of witte kleding draagt met heet weer?

Een wit setje, we hebben ‘m allemaal wel in de kast hangen om op warme dagen goed beslagen ten ijs (hehe) te komen. Zwarte kleren laten we links hangen, want daar zouden we het alleen maar warmer van krijgen. Maar ís dat ook zo?

Kleding heet weer

Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.

Ventilatie

Als je zo koel mogelijk door de hitte wilt begeven zijn twee dingen belangrijker: de keuze van stof en de wijdte van je outfit. Als je los vallende kleding aan hebt krijg je een soort schoorsteeneffect: warme lucht stijgt op, dus met losse kleren ontstaat er een soort luchtstroom onder je kleren waardoor je het wat koeler krijgt.

Lees ook
Raar maar waar: op déze plek kun je het beste de ventilator neerzetten in de slaapkamer

Lekker koel

En wat betreft de keuze van stof: linnen, tencel, viscose en zijde zijn een goede optie. Katoen wordt ook vaak aangeraden, maar het is ook een absorberende stof waardoor het zweet vasthoudt. En daar zit je op warme dagen nou net niet op te wachten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock