Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Pijnlijke, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid? Dit kunnen de oorzaken zijn

Pijnlijke, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid? Dit kunnen de oorzaken zijn

Pijnlijke, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid? Dit kunnen de oorzaken zijn

Heb je last van je hoofdhuid maar zie je ‘door de bulten het bos niet meer?’. Dan wordt het tijd om even goed naar je huid te kijken wat zich precies afspeelt. Meestal is de oorzaak voor de hand liggend en is er een oplossing mogelijk.  

Witte schilfers op een roze huid

Heb je last van een opeenstapeling van huidcellen die zorgen voor pijnlijke, jeukende schilferige of zelfs bloedende plekken? Dan is de kans groot dat je last hebt van één van de bekendste chronische huidaandoeningen: psoriasis. Psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen, maar de hoofdhuid is het lastigste te behandelen. De oorzaak van deze huidaandoening is overbelasting van de hoofdhuid doordat de hoofdhuid, waardoor schilfering en verdikking van de oppervlakkige huidlaag ontstaat. Het is daarom belangrijk dat je de hoofdhuid niet te veel belast met irriterende stoffen of prikkels, zoals bijvoorbeeld haarverf of overmatig föhnen.

Kleine rode bultjes of puisjes

Merk je dat je kleine rode bultjes of puistjes ziet tussen je haren? Dan kan dit wijzen op de huidafwijking folliculitis. Dit wordt ook wel haarwortelontsteking genoemd en is met name een ontsteking van de haarzakjes. Folliculitis kan overal optreden waar haarzakjes zitten, dus ook op de hoofdhuid. De infectie kan ontstaan door gisten of een bacterie, vaak veroorzaakt door het scheren of het dragen van te strakke kleding. Verder kan het gebruik van oliën of vette zalven die de poriën afsluiten, een belangrijke rol spelen.

Rode huid met gele, vettige schilfers

Heb je veel jeuk op je hoofdhuid of andere plekken in het gezicht? Dan kan dat duiden op seborroisch eczeem. Deze vorm van eczeem is een chronische ontsteking van de huid en zorgt voor veel jeuk. Seborroisch eczeem kan erfelijk bepaald zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij dit type eczeem worden er in grote aantallen huidcellen aangemaakt die gaan irriteren. De aanmaak van de huidcellen wordt versneld doordat de samenstelling van het talg in de huid zelf verandert.

Lees ook
Last van een bad hair day? Door deze 4 dingen kan ’t komen

Jeukende, rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers

Heb je na een bezoekje bij de kapper direct last van je hoofdhuid? Dan heb je mogelijk last van contacteczeem. Bij contacteczeem ontstaat er namelijk een ontstekingsreactie door blootstelling aan bepaalde stoffen. Bij de kapper kan dit bijvoorbeeld door permanentvloeistoffen of haarverf komen. Maar ook bij aanraking met andere materialen zoals geurstoffen, rubber, planten of bloemen.

En natuurlijk bij twijfel: raadpleeg altijd je huisarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images