Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Afvallen na je dertigste is volgens onderzoek niet moeilijker dan daarvoor

Afvallen na je dertigste is volgens onderzoek niet moeilijker dan daarvoor

Afvallen na je dertigste is volgens onderzoek niet moeilijker dan daarvoor

Het is een veelgehoord excuus: ‘Na je dertigste gaat afvallen gewoon niet meer zo makkelijk’. Maar helaas voor iedereen die dit graag gebruikt: het blijkt niets meer dan een smoes. Uit nieuw onderzoek is naar voren gekomen dat het niet aan je leeftijd ligt of afvallen makkelijk gaat en op gewicht blijven moeilijk, maar gewoon aan jezelf. 

Stofwisseling vertraagt pas later

Alvast sorry als we jouw veelgehoorde excuus om niet te kunnen afvallen nu gaan tackelen, maar helaas. De snelheid van je stofwisseling verandert niet tussen je twintigste en zestigste, maar pas daarna. Onderzoekers vergeleken de gegevens van 6400 mensen uit 29 landen. Er werden baby’s van acht dagen en mensen van 95 gevolgd en alles er tussenin en daaruit bleek dus dat pas na je zestigste de stofwisseling anders wordt.

Meer mythes ontkracht

Een van de onderzoekers, professor John Speakman, vindt dat de meest opvallende uitkomst, zo zegt hij tegen BBC: “Het meest verrassende is voor mij dat de stofwisseling tot je zestigste stabiel blijft. Een trager metabolisme is dus geen excuus meer om zwaarder te worden.” Maar het is niet de enige mythe die ontkracht wordt. Uit hetzelfde onderzoek kwam namelijk ook naar voren dat de overgang er niet voor zorgt dat je meer aankomt en dat stofwisseling van mannen ook niet sneller is dan die vrouwen. Al deze excuses kunnen nu dus gewoon de prullenbak in.

Afvallen na dertigste niet moeilijker

Kortom: de conclusie van het onderzoek is dat de manier waarop je leeft (uitzonderingen daargelaten natuurlijk) invloed heeft op je gewicht. Je gaat in de loop der jaren meer eten en drinken en beweegt misschien minder. En dat zorgt voor een zwaarder lijf. Niet de magische leeftijdsgrens.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images