Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Waarom krijgen we grijs haar? (En dít kun je doen om dat proces te vertragen)

Waarom krijgen we grijs haar? (En dít kun je doen om dat proces te vertragen)

Waarom krijgen we grijs haar? (En dít kun je doen om dat proces te vertragen)

De een wordt het rond haar dertigste, de ander pas rond haar zestigste, maar waarom eigenlijk? Hoe komt het dat onze mooie manen verruild worden voor grijs haar? En kunnen we er iets aan doen? 

Waarom worden we grijs?

Als je ouder wordt, maakt je lijf minder melanine (pigment) aan. Ook in de haarzakjes: dat heeft te maken met de afbraak van een bepaald type huidcellen (melanocyten) in de haarzakjes. Een kwestie van natuurlijke processen, dus. Maar waarom gaat dat bij de een zo veel sneller dan bij de ander?

  • It runs in the family
    Voor een groot wanneer en hoe snel je grijs wordt, te maken met je genen, zo legt Rick Waalboer-Spuij, dermatoloog bij het Erasmus MC, en Hans van Montfort, arts en oprichter van Van Montfort Laboratories, uit aan NU.nl. Dus als je opa en oma of jouw ouders al vroeg grijs werden, is de kans groot dat jij vanaf die leeftijd ook een grijze bos krijgt.
  • Huidkleur en etniciteit
    Naast genen, spelen ook huidkleur en etniciteit een rol. Mensen met een lichte huidskleur worden sneller grijs dan mensen die een donkerdere huidslkeur hebben. Van Montfort zegt tegen NU: “Daar kan wel zo’n tien jaar tussen zitten.”
  • Roken en zon
    Ook je leefstijl kan van invloed zijn op hoe snel je grijs wordt, maar heel duidelijke verbanden zijn niet per se te leggen door de wetenschap. Tussen alcohol drinken, (on)gezond eten of sporten, werd bijvoorbeeld geen verband gevonden. Maar onderzoekers kwamen erachter dat ijzertekort wél een rol speelt bij grijs worden. Net als roken: “Dit veroorzaakt oxidatieve celschade en dat veroorzaakt een snelle veroudering. Pigment in de haarzakjes raakt dan sneller op”, zegt Rick tegen NU.nl.

Lees ook: 
Dít is de populairste haarkleur van dit moment

Wat kun je doen tegen grijs haar?

Je genen, huidkleur en etniciteit: je kunt er niets aan doen (helaas). Maar die leefstijlfactoren kun je natuurlijk wél beïnvloeden. Het zou werken om je haar te beschermen tegen UV-straling met een hoed, niet te roken en weinig stress te ervaren. Dus eh, allemaal aan de yoga met een groen sapje en een zonnehoed dan maar?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Getty Images