Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Smelly cat: mensen houden nu ook een detox voor hun oksels

Smelly cat: mensen houden nu ook een detox voor hun oksels

Smelly cat: mensen houden nu ook een detox voor hun oksels

Of je nou je buik of je poriën een detox geeft, het doel van een detox is altijd hetzelfde: korte metten maken met gifstoffen. Nieuw aan dit front is de oksel-detox. Dat klinkt hysterisch, maar toch scoort dit fenomeen al vier miljoen views op TikTok. 

Minder funky ruiken

Het idee van zo’n oksel-detox is dat je zweet wat minder funky ruikt. Sommigen doen het door simpelweg over te stappen naar een natuurlijke deodorant, anderen brengen een paar dagen achtereen een detoxmasker aan onder hun oksels dat bestaat uit klei en appelciderazijn.

Geen wetenschappelijk bewijs

Even een opfrisser: een traditionele anti-transpirant voorkomt dat je zweet, terwijl een natuurlijke deodorant er alleen voor zorgt dat je zweet niet stinkt. Anti-transpirant deo’s hebben een wat mindere reputatie; sommige mensen claimen dat het aluminium zorgt voor ongewilde gifstoffen in je lijf en borstkanker en hormoonschommelingen kan veroorzaken. Voor de duidelijkheid: daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Als je al een tijdje natuurlijke deo gebruikt, heb je misschien gemerkt dat het zweet en geurtjes nooit 100% voorkomt. In natuurlijke deo zit namelijk niets dat bacteriën die de geur veroorzaken tegenhoudt. Bovendien voorkomt het ook niet dat je zweet. Om die reden is de oksel-detox nu zo populair.

Gifstoffen

Door je oksels vrij te laten zweten en hun ding te laten doen, zou je oksels de kans geven om alle onzuiverheden los te laten. Iedereen absorbeert de hele dag door gifstoffen – de een net iets meer dan de ander. Het zijn synthetische ingrediënten uit bijvoorbeeld lotions, kunstmatige ingrediënten uit ons eten en de luchtvervuiling om ons heen. Het idee is dat zonder een laag anti-transparant die stoffen vrijelijk het lichaam uit kunnen. Een detox-masker ontstopt de poriën zodat al het vuil eruit kan.

Maar: is dat wel echt zo? De jury is er nog niet helemaal over uit. Veel gifstoffen kunnen namelijk alleen gefilterd worden door je lever en nieren. Toch is er ook wel wat bewijs dat je zware metalen en ingrediënten uit plastic (zoals BPA) wel uitzweet. Met andere woorden: het kan in ieder geval geen kwaad.

Antibacterieel

Het masker dat dat proces zou versnellen bestaat uit klei en appelciderazijn. Door de zuurgraad van het azijn, heeft het masker ook nog een licht exfoliërend effect. Daarnaast is het antibacterieel, wat prima van pas komt als je van vervelende geurtjes veroorzaakt door bacteriën af wil. Het klei ontstopt de poriën en zorgt ervoor dat overtollig zweet dat in de klieren is opgeslagen sneller het lichaam verlaat.

Als je van een anti-transpirant wil overstappen naar een natuurlijke deodorant, kan zo’n detox wel iets voor je zijn. Dat zorgt er namelijk voor dat bacteriën zich minder snel ophopen en onwelriekend worden.

Proberen? In onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe je zo’n detox-masker gebruikt.

 

@girl_in_the_green_roomDay 2 of my armpit detox all I can say is it’s working?!?! #fyp #lgbtq #detox #armpitdetox♬ original sound – Summer Lamb

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bustle | Beeld: Getty