Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Bruiloftstradities verklaard: waarom we bloemen, wit en sluiers dragen

Bruiloftstradities verklaard: waarom we bloemen, wit en sluiers dragen

Bruiloftstradities verklaard: waarom we bloemen, wit en sluiers dragen

Bij een bruiloft horen nu eenmaal een aantal tradities. We hebben een bruidsboeket,  dat we ook weer weggooien, dragen een witte jurk en vaak een sluier. Die tradities komen natuurlijk ergens vandaan en wij leggen je uit hoe dat zit. 

Lees ook: Bruiloftstrend: One-of-a-kind trouwring met vingerafdruk

Waarom de bruid wit draagt
Vandaag de dag nemen we aan dat bruiden wit dragen omdat deze kleur reinheid en onschuldigheid symboliseert, maar in de dagen van weleer was dat wel anders. Vroeger was rood de meest populaire kleur voor een bruidsjurk. Koningin Victoria koos voor haar bruiloft in 1840 voor een kanten, ivoorkleurige jurk, waar men toen schande van sprak. Ze zette wel een beweging in gang, want velen volgden haar.

Waarom de bruid bloemen draagt
Het bruidsboeket stamt nog uit de tijd van de Romeinen, hoewel het er toen iets anders uitzag. De bruid en bruidegom droegen op hun bruiloft versieringen van bloemen als teken van nieuw leven en de hoop op vruchtbaarheid. Nog verder in de geschiedenis werden wel eens boeketjes gemaakt van kruiden om de slechte geesten af te weren.

Waarom de bruid de bloemen vervolgens weer weggooit
Back in the days was alles wat met de bruidsjurk een teken van geluk. De gasten deden er dan ook alles aan een stukje van haar jurk te pakken te krijgen. Om de gasten af te leiden van haar jurk gooide de bruid haar boeket, in de hoop dat de gasten daar op af zouden rennen. Een andere uitleg is dat het boeket zelf een teken van geluk is en dat degene die het vangt, de volgende bruid zal zijn.

Waarom de bruid een sluier  over haar gezicht draagt
Over deze traditie valt nog te twisten en dat heeft alles te maken met verschillende culturen. In de Joodse cultuur draagt de bruid een sluier om te laten zien dat de man niet alleen voor haar looks, maar voor haar als persoon kiest. In de tijd van de Romeinen droegen vroeger een rode sluier om haar te beschermen tegen kwade geesten. De gedachte was dat wanneer de bruid een sluier droeg, de geesten haar gezicht niet konden zien en zij verward zouden raken.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Bron: Brides Magazine