Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Dermatologen leggen uit: beschermt een dagcrème met SPF je gezicht genoeg tegen de zon?

Dermatologen leggen uit: beschermt een dagcrème met SPF je gezicht genoeg tegen de zon?

Dermatologen leggen uit: beschermt een dagcrème met SPF je gezicht genoeg tegen de zon?

We hebben al heel wat heerlijke voorproefjes op de lente erop zitten en kunnen niet wachten tot de temperaturen weer omhoog schieten. Bij de eerste zonnestralen denk je er misschien niet bij na om je van top tot teen in te smeren met zonnebrandcrème, maar houd je het op je wangen bij een dagcrème met SPF. Is dat wel genoeg om je gezicht te beschermen?

Dagcrème SPF tegen zon

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het antwoord is: nee. “Vertrouw zeker niet alleen op dagcrèmes met een zonnefactor”, drukken twee dermatologen ons op het hart. Of het nu 20 graden is of wat minder, hoe snel je verbrandt hangt samen met UV-straling. Deze schaal gaat van 0 tot 10, waarbij dat laatste cijfer de grootste kans op een rood velletje geeft. In de zomer is deze straling hoger dan in de lente en kun je bij UV-waardes van 7 à 8 binnen een kwartier al verbranden, als je je niet insmeert.

Smeren, maar

Ook nu kun je dus niet zomaar naar buiten zonder je van top tot teen in te smeren. Of in ieder geval de stukken die daglicht zien dan. En mocht je denken dat je met je dagcrème met SPF al voldoende beschermd bent, dan hebben we helaas slecht nieuws. Dermatoloog Ingrid Van Riet legt uit aan HLN: “Op zich kunnen ze geen kwaad, maar ze geven een vals gevoel van veiligheid.”

Lees ook:
Geen pretje voor je huid: waarom het gebruik van reinigingsdoekjes géén goed idee is

Huidveroudering

Hoewel er in je smeersel wel een UV B-filter zit – die helpt tegen verbranding -, gaat het wat betreft UV A minder goed. Deze komt vaak niet of minder voor in je crème, omdat het die welbekende witte gloed kan achterlaten. Minder mooi, maar ook minder praktisch. UV A biedt namelijk een belangrijke bescherming tegen huidveroudering. Dus hoe zon je nu veilig? Nou, daar heeft dermatoloog Thomas Maselis nog wel wat aan toe te voegen. “Veilig zonnen wil dus zeggen: kort – elke dag vijftien minuten – en zeker zonder te verbranden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Getty