Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > 10 mythes over puistjes ontrafeld. Weg met acne!

10 mythes over puistjes ontrafeld. Weg met acne!

10 mythes over puistjes ontrafeld. Weg met acne!

Ieder van ons staat ’s morgens weleens te vloeken voor de spiegel: damn, puistjes. Tijd om een van de duizenden middeltjes tegen acne boven water te halen zou je denken. Welke middels fabeltjes zijn en welke écht werken zetten wij voor jou op een rijtje. Lees en leer, dames.

Mythe 1: Je dieet heeft niets te maken met je acne

Denk nog eens na, je dieet heeft hier wel degelijk iets mee te maken. De universiteit van New York vond een positieve relatie tussen het eten van ongeraffineerde suiker, melkproducten, ongezonde vetten en weinig vis en zware tot milde vormen van acne. Luister dus naar je huid en niet alleen naar je buik.

Mythe 2: Als je last hebt van acne, moet je nooit meer chocolade eten

Goddank, dit is maar een fabeltje. Het is niet zozeer de cacao die slecht is voor je huid, als wel de toegevoegde suikers en melkproducten. Nooit meer chocolade eten hoeft nu ook weer niet, maar kies eerder voor chocolade die uit meer dan 75% cacao bestaat.

Mythe 3: Make-up maakt acne alleen maar erger

Toegegeven, sommmige producten kunnen je poriën verstoppen en zo leiden tot puistjes. Maar de juiste (niet-comedogene) make-up zorgt zelfs voor een verbetering, omdat de producten je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf, én omdat ze verzorgende ingrediënten bevatten.

Tip Probeer eens een foundation speciaal voor een vette huid. Deze absorbeert de oliën die anders je poriën zouden verstoppen.

Mythe 4: Tandpasta geneest puistjes

Tandpasta bevat verschillende ingrediënten die een puistje inderdaad kunnen uitdrogen. Maar het blijft tandpasta, dus het op je huid smeren kan ook irritatie veroorzaken waardoor je weer iets kalmerend moet smeren. Van het ene probleem naar het andere dus. Informeer liever eens bij de apotheek voor een product dat puistjes lokaal aanpakt.

Mythe 5: De zon is goed voor je acne

Het is waar dat de zon ontstekingen in het lichaam kan verminderen en omdat puistjes ook een vorm van ontsteking zijn, zie je er in eerste instantie minder van. Joepieeee! Maar er is ook zoiets als Mallorca-acne: na een zonnevakantie heeft je huid in eerste instantie minder puistjes, maar daarna komt een tegenreactie met net méér puistjes.

Mythe 6: Puistjes zijn een teken van slechte hygiëne

Een puistje wegspoelen, het zou zo gemakkelijk zijn. Maar eigenlijk is te veel wassen helemaal niet goed. Na verloop van tijd gaat je huid zijn natuurlijke oliën verliezen bij overmatig wassen. Je huid zal uitdrogen en meer olie produceren waardoor je puistjes alleen maar erger zullen worden. Twee keer per dag wassen met een niet-uitdrogend product is de boodschap.

Mythe 7: Dagcrèmes veroorzaken acne

Het lijkt een beetje raar om een huid die al zo vet is nog eens te gaan besmeren met moisturizer. Maar zoals we al zeiden, is een té droge huid juist oorzaak nummer één voor puistjes. Een lichte (niet-comedogene) moisturizer is dus absoluut geen probleem.

Mythe 8: Puistjes uitknijpen zorgt dat ze sneller weg gaan

Wist je dat een puistje al na drie dagen kan verdwijnen als je het met rust laat, maar dat het zelfs maanden kan duren als je er aan prutst? Om nog maar van littekens te zwijgen. Handen thuis dus, hoe moeilijk het ook kan zijn.

Mythe 9: Je haarproducten hebben niets met je acne te maken

Niets is minder waar, de oliën van je shampoo of stylingproducten kunnen acne veroorzaken als ze vaak contact maken met je huid (denk maar aan je pony die over je voorhoofd valt). Vermijd producten met een oliebasis en ga op zoek naar producten op waterbasis. Of spoel héél erg goed na met lauw water.

Tip Doe je haar ’s nachts in een losse dot, zo hangt je haar niet in je gezicht terwijl je slaapt.

Mythe 10: Stress heeft niets met acne te maken

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, een puistje op de dag van een belangrijke presentatie. Of zelfs op je trouwdag! Nee, het universum is niet tegen je, het was wel degelijk de stress. Die zorgt voor een hormonaal onevenwicht dat leidt tot acne. Relax!