We vroegen Jamie Oliver het hemd van het lijf: 'Probeer niet te veel te doen, less is more' Beeld Paul
We vroegen Jamie Oliver het hemd van het lijf: 'Probeer niet te veel te doen, less is more'Beeld Paul

We vroegen Jamie Oliver het hemd van het lijf: 'Probeer niet te veel te doen, less is more'

Als wij zeggen: dé wereldberoemde kok, dan denk je natuurlijk aan... juist! Ter ere van zijn nieuwe boek EEN - Simpel & Lekker uit 1 Pan mocht Flair Jamie Oliver (47) interviewen. Wij waren natuurlijk razend benieuwd wat zijn favoriete gerechten zijn, welk gerecht perfect is voor een datenight en welk gerecht ideaal is om te koken als je een kater hebt.

Waarom besloot je om een boek te wijden aan eenpansgerechten?

"Ik heb dit boek opgedragen aan mijn vrouw Jools. Zij is net als jullie lezeressen een drukke moeder die honderd ballen in de lucht moet houden. Voor dit boek heb ik echt gekeken naar hoe ik drukke consumenten kan helpen, zodat ze lekkere dingen kunnen maken, ook als ze weinig tijd hebben op drukke dagen.

Veel recepten hebben vaak allerlei regeltjes over volgordes, ingrediënten et cetera. Maar daar hebben mensen vaak helemaal geen tijd voor. Dus ik heb de regels van recepten gebroken. Ik heb geprobeerd om bijvoorbeeld van een recept met 3 pannen een recept te maken waar slechts 1 pan voor nodig is. Want één pan betekent minder afwas. Of als een recept 3 processen had, heb ik dat teruggebracht naar 2.

Daarnaast bevatten de recepten ingrediënten die mensen vaak kopen in de supermarkt en heb je elke keer maar 8 of minder ingrediënten nodig! Ook is het simpel en overzichtelijk geschreven, bij elk gerecht staan de ingrediënten ook afgebeeld.

Het boek is verder de juiste mix van gezonde, alledaagse recepten en een tikje ongezondere gerechten om je vingers bij af te likken. Er staan vegetarische gerechten in en een aantal veganistische, aangezien we tegenwoordig steeds vaker zonder vlees koken. Maar er staan ook lekkere gerechten met vlees en vis in. Er is dus van alles wat. En dat allemaal in slechts één pan."

Dit receptenboek is perfect voor onze lezers, voornamelijk vrouwen die het heel druk hebben met werk, kinderen en een sociaal leven.

"Sinds ik ben begonnen met The Naked Chef, zijn mannen steeds meer gaan koken. 25 jaar geleden stonden vooral vrouwen in de keuken. Maar het goede nieuws is dat steeds meer mannen tijd spenderen in de keuken. Dus ik denk dat het ook een mooie kans is voor jullie lezeressen om dit boek te kopen voor hun partners. Dan kunnen die ook eens wat vaker in de keuken staan!"

Wat is je favoriete eenpansgerecht uit het boek?

"Dat is een hele moeilijke vraag. Net als vragen wie van mijn vijf kinderen mijn favoriet is. Wie dat is? Buddy haha (met een knipoog). Ja, Buddy, omdat hij gewoon zo goed is. Maar ik hou allemaal evenveel van ze natuurlijk."

Dus, je favoriete gerecht...

"Tja, lastig. Ik heb niet per se één favoriet gerecht uit het boek. Ik heb wel net voor dit interview een van de recepten gemaakt, de pappardelle met worst. Dit gerecht is super makkelijk te maken, heel goedkoop en ontzettend lekker. Het smaakt alsof je drie uur lang in de keuken hebt staan zwoegen, maar je maakt het in minder dan 10 minuten. Ik deed het vanmiddag in ruim 6 minuten, want ja, ik heb het getimed.

Ik heb een makkelijke techniek gevonden, die niemand anders toepast, waardoor je simpel en snel een pasta kunt maken. Het is echt een timesaver. Het geheim is dat je verse lasagnebladen gebruikt. Die kun je zelf snijden om er tagliatelle of een andere pastavorm van te maken. En deze tagliatelle zuigt alle smaak van het gerecht op.

Echt, deze moet je proberen. Ik heb de pasta uit de pan staan opeten vanmiddag. Dat is echt heel fout, maar oh zo lekker."

Hebben je vrouw en kinderen ook meegeholpen bij het bedenken en maken van de recepten en gerechten?

"Ja en nee. Thuis, als ik met m'n familie samen ben, bedenk ik ideeën voor recepten. Dan ben ik veel aan het experimenteren en mogen zij de eerste versie proeven. Het experimenteren is best moeilijk en mijn familie vindt de probeersels ook zeker niet altijd lekker.

Daarnaast is koken bij ons thuis heel erg chaotisch. Want ik heb kinderen van verschillende leeftijden en iedereen wil iets anders te eten. Dus ik probeer altijd recepten te maken waarbij ik kleine dingetjes kan veranderen of aanpassen, zodat ik iedereen tevreden houd."

Was is een succesvol recept dat peuters en kleine kinderen zeker niet zullen weigeren?

"Het probleem met kinderen is dat ze elke keer weer wat anders willen. Elke zoveel maanden zitten ze weer in een fase. Mijn kinderen aten op een bepaald punt alles en het volgende moment wilden ze geen groene groentes eten. En een paar maanden later was alles weer okay.

Heel eerlijk, het is een continue strijd. Het is win or fail. Er zijn momenten dat je kinderen zo ondankbaar zijn dat je alleen maar wil huilen en eten moet weggooien. Maar dit is normaal en hoort erbij. Als ouder kan je alleen maar je best doen.

Mijn tip is om veel variatie te bieden. Er is namelijk geen one size fits all-oplossing. Blijf ze nieuwe dingen voorschotelen. Zet ook altijd een salade bij het gerecht, zodat de kinderen altijd iets te kiezen hebben. En je weet wat ze zeggen: de aanhouder wint!"

In Nederland zeggen we vaak dat de liefde van de man door de maag gaat. Wat is volgens jou een perfect gerecht om iemands hart mee te winnen?

"Ik zou kiezen voor een interactief gerecht waarbij je dingetjes kunt delen. Gebruik niet te veel kruiden of zware ingrediënten. Wie weet wat je na het diner allemaal nog gaat doen. Dus geen zware curry's, maar maak iets lichts en smaakvols. En deel met elkaar.

Als ik een gerecht uit m'n kookboek moet noemen, dan zou ik kiezen voor het eenpansgerecht met tagliatelle en garnalen. Een vergelijkbaar gerecht serveerden we in onze restaurants en was altijd een grote favoriet, ook in andere landen. Een populair gerecht, dus grote kans dat je hiermee punten scoort bij je date.

Het eenpansgerecht is met tagliatelle, garnalen, citroen, parmezaanse kaas en basilicum. Het is echt overheerlijk. Ook dit gerecht is te maken in minder dan 10 minuten. Bereid het in een mooie pan, zet 'm op tafel, een glaasje wijn erbij, gedimde lichten. Zet ook muziek van Sade op. Je weet wel, die zangeres van de jaren 80? Zo heb je echt een perfecte date. De romantiek hangt dan in de lucht!"

Wat is het allerbeste katervoedsel?

"Er is een recept in dit boek waarover we lang hebben gediscussieerd. We wilden het namelijk benoemen als een kater-recept, maar uiteindelijk noemden we het 'gebakken eieren voor een kick'. Echt, dit gerecht is zo fout, maar zo goed.

Het is een eenpansgerecht met worstjes en bacon die je bakt en vervolgens roerbak je rijst mee in de pan. Voeg wat eieren toe en chilisaus en voilà. Het is misschien een beetje trashy en fout, maar het is heerlijk, zeker als je een kater hebt. Ja, echt."

Wat vind jij essentiële ingrediënten die iedereen in zijn keukenkastje moet hebben staan?

"Olijfolie en citroenen. En ook chilipepers, bloem, gedroogde kruiden die je makkelijk kunt bewaren en heel veel tomaten in blik."

Welk kookgerei mag er echt niet ontbreken in de keuken?

"Het is een natuurlijk een inkoppertje, maar je hebt echt een hele goede pan nodig. Geen goedkoop flut ding, een goede pan die alles mooi bakt, die niet buigt, knikt of makkelijk beschadigt.

Een goed snijmes is ook essentieel. Daarnaast heb je ook echt een houten snijplank nodig. Gebruik geen snijplank van marmer of van glas. En ook zeker geen plastic snijplank. Je hebt alleen een houten plank nodig. Deze zijn hygiënischer en veel beter voor je messen dan al die andere.

Een stamper en vijzel zijn ook handig om te hebben. Hier kan je bijvoorbeeld makkelijk pesto of andere sauzen mee maken."

Wat is een food lifehack die je echt veel eerder had willen kennen?

"Vroeger was ik altijd urenlang bezig met het plukken van verschillende soorten bessen. Daar was ik echt uren mee kwijt als ik bijvoorbeeld een summer pudding, een typisch Brits gerecht, wilde maken.

En toen op een dag was ik bessen aan het plukken en kwam er een jong kind aangelopen. Die pakte een tak, stak er een vork in en ritste zo alle besjes van de tak. Zo zijn de besjes in perfecte staat en bespaar je super veel tijd. Ik heb dus mijn hele leven uren verspild, omdat ik niet wist hoe ik dit efficiënt kon doen. En ik heb deze lifehack dus geleerd van een jong kind die ik toevallig tegenkwam."

Wat is een veelgemaakte fout in de keuken?

"Je moet niet te veel willen doen. Mensen voegen altijd meer toe aan een gerecht. Meer pannen, meer ingrediënten. Maar ga juist voor minder, probeer niet te veel te doen. Daarom heb ik voor het boek ook gefocust op het maken van een gerecht met maar één pan, en 8 of minder ingrediënten. Less is more."

Wat is jouw guilty pleasure?

"Hier in Groot-Brittanië heb je hula hoops, een soort chips in de vorm van ringetjes. Ik pak een zak chips en mijn favoriete kaas, het liefst een cheddar. Dan pak ik een plakje kaas en druk ik daar met het chipje een stukje uit. Vervolgens pak ik een glas met ijs en wat drank, bijvoorbeeld whisky of gin & tonic. En daar dip ik dan het chipje met de kaas in. Met chilisaus erbij is het ook erg lekker. Het klinkt raar, maar het is echt magisch. En ja, een tikkeltje fout wel."

Wat is je grootste blooper die je in de keuken hebt gemaakt?

"Ooit had mijn chef een hele dag lang de lekkerste consommé gemaakt, een speciaal soort bouillon, waar hij soep van zou maken. Die pan stond op het aanrecht en ik dacht dat het vies water was. Ik heb alle bouillon toen in de gootsteen gegooid. Ik werd bijna ontslagen na die grote fout.

En toen ik jonger was, maakte ik een banoffee pie. Dat is een taart met karamel, bananen, koffieroom en chocoladekrullen. Voor de karamel moet je gecondenseerde melk verhitten. Je stopt dan allemaal blikjes gecondenseerde melk in een grote pan, doet daar water bij en vervolgens moet het dan urenlang koken.

Alleen lette ik niet op en liet ik het water droogkoken. Het gevolg was dat alle blikjes begonnen te exploderen, dus kokendhete karamel vloog door de lucht. Het hing helemaal aan de muren en het plafond. Chefs probeerden in paniek hete karamel van hun lichamen te slaan. Het was een dramatische scène. Maar ik werd niet ontslagen."

Wat is je favoriete Nederlandse restaurant?

"Dat is een leuk verhaal. De Kas is altijd al mijn favoriete restaurant geweest. De eigenaar was geweldig, maar hij besloot het te verkopen. Toevallig verkocht hij het aan Jos Timmer, een van mijn ex-studenten van Fifteen Amsterdam (een van Jamie's oude restaurants).

Jos is een zeer goede kok. Het restaurant is geweldig, ik vind het personeel leuk, het eten is heerlijk, Jos en zijn partner chef doen het fantastisch. Veel van de ingrediënten die ze gebruiken, kweken ze in hun eigen kas. Ook komen bijna alle ingrediënten uit de regio. Echt een aanrader!"

Wat voor dromen heb je nog voor de toekomst? Zijn er dingen naast koken en het maken van kookboeken die je nog zou willen doen?

"Oh, ik heb echt zo veel dingen die ik nog wil doen. Ik wil pottenbakker worden en leren hoe ik borden kan maken. Ik zou tafels willen leren maken. Daarnaast wil ik ook beter worden in pianospelen. En ik wil eigenlijk ook graag contrabas spelen. Dit wil ik uiteraard allemaal doen voor ik doodga. Dus geef me twintig jaar.

En daarnaast wil ik ook graag leren duiken en mijn PADI halen. En ik wil ook nog een vliegtuig leren besturen, ik heb daarom vlieglessen gekregen voor mijn verjaardag. Dat zal waarschijnlijk de oorzaak zijn van mijn dood haha.

Ik word altijd heel erg opgewonden van het leren van nieuwe skills. En ik denk ook dat het belangrijk is voor je eigen geluk en het hebben van een carrière om nooit stil te staan. Tijdens de lockdown heb ik verschillende hobby's geprobeerd, die ik nog nooit eerder had gedaan. Dit was heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. En het hield me scherp.

Probeer nieuwe dingen uit, leer nieuwe dingen. Sta jezelf ook toe om ergens slecht in te zijn en probeer om beter te worden. Zelfs als je ergens heel slecht in bent, gaat het om de intentie, als die maar goed is. Dat is het belangrijkste."

null Beeld

Het nieuwe boek EEN - Simpel & Lekker uit 1 Pan van Jamie Oliver vind je tientallen eenpansgerechten die makkelijk te maken zijn. Het boek kost €32,50 en is te bestellen bij diverse boekhandels en online via uitgeverij Kosmos.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Paul Stuart

Merel DuitPaul

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden