Sjifra (44) heeft borstkanker: ‘Ik vind het moeilijk dat mijn kinderen dit moeten meemaken’ Beeld Redactie
Sjifra (44) heeft borstkanker: ‘Ik vind het moeilijk dat mijn kinderen dit moeten meemaken’Beeld Redactie

Sjifra (44) heeft borstkanker: ‘Ik vind het moeilijk dat mijn kinderen dit moeten meemaken’

Sjifra Meester is 44 jaar als ze deze zomer hoort dat ze borstkanker heeft. Voor Flair doet ze tijdens oktober borstkankermaand haar verhaal in vijf openhartige columns. Dit is haar vijfde column, haar vierde column lees je hier.

De oncoloog heeft aangegeven dat onze vakantie niet door kan gaan. Ik zal dan al starten met de chemotherapie. Ik vind het jammer, maar wil nu ook zo snel mogelijk beginnen. Ik moet het alleen nog de kinderen vertellen.

Het aan de kinderen vertellen

Ik haal ze op van de opvang. Vrolijk komt Tijn naar me toe. Opgewekt vraagt hij: “En, kunnen we op vakantie?” Hij gaat duidelijk uit van een ‘ja’. Mijn hart breekt als ik hem, en even later ook Yenthe, moet vertellen dat het niet door zal gaan. Tranen bij allebei. Ik probeer ze te troosten door te zeggen dat we leuke dingen gaan doen en ze bij opa en oma mogen logeren. Maar het is uiteraard een schrale troost. We kijken al een half jaar uit naar deze vakantie, dat kost even tijd om te verwerken.

En dit is niet het enige wat de kinderen in deze periode te verwerken hebben. Ik vind het moeilijk dat ze dit moeten meemaken. Ze moeten zich op hun leeftijd geen zorgen maken over hun moeder, over dat ze ziek is. Ze moeten geen angst hebben dat ze misschien niet beter wordt.

Emoties van je af schrijven

De kinderen gaan er op verschillende manieren mee om. Tijn reageert op alles heel intens. Later lijkt hij het dan redelijk een plek te hebben gegeven. Over de avond dat ik vertelde dat ik ziek was heeft hij zelf een stukje geschreven:

‘We waren aan het eten totdat mama zei ik moet jullie iets vertellen wat niet leuk is en ik dacht gelijk dat ze dood ging en toen daarna dacht ik ook dat het in het eten zat maar zei mama nee dat kan niet en toen vroeg ik of het kanker was en dat was het ook ik voelde me echt KUT! en was echt heel verdrietig en beroerd en ik wou dat het meteen uit mamas lijf ging.’

Yenthe is stil en wil er liever niet over praten. Pas toen zij er over schreef wist ik hoe ze zich voelde toen ik vertelde dat ik ziek was:

‘Alles ging door me hele lichaam. Ze hoorden niet waar ze horen in mijn lichaam. Ik wilde naar boven gaan. Maar dat lukte niet. Het leek of ik vastgeplakt zat. En er gingen ook heel veel vragen door mij heen. Ik wilde er één stellen. Maar dat ging niet, ik had zoveel vragen dat ik niet eens wist wat ik moest zeggen. Ik kon nog wel slapen,maar het blijft nog steeds in mijn hoofd.’

Lees ook: Sjifra (44) heeft borstkanker: ‘Ik wil geen chemo, ik wil niet over een pruik hoeven na te denken’

Vragen beantwoorden

Het emotioneert me dit te lezen. Ik zou ze zo graag willen zeggen dat het allemaal wel meevalt. Maar ik wil ook eerlijk zijn. Om hun vragen te beantwoorden kijken we op een website voor kinderen (kankerspoken.nl) en bekijken we een aflevering van Klokhuis.

We spreken af dat ze alles mogen vragen, maar als ze het er niet over willen hebben het ook goed is. En anders kunnen ze er over schrijven, net als mama.

Sjifra heeft een geregistreerd partnerschap met Björn (45). Samen hebben ze twee kinderen: Tijn van 10 en Yenthe van 8. Ze werkt als GZ-psycholoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Meer van haar verhalen lees je op haar website www.mevrouwmeester.nl. Volg Sjifra op Instagram @mevrouwmeester.

RedactieRedactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden