Ruben (31) maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag: 'Ze vertelde dat ze door mij mannen in bed niet vertrouwt' Beeld
Ruben (31) maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag: 'Ze vertelde dat ze door mij mannen in bed niet vertrouwt'

Ruben (31) maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag: 'Ze vertelde dat ze door mij mannen in bed niet vertrouwt'

Ruben (31) werkt bij een mediabedrijf, is vrijgezel en maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Hij realiseerde zich, te laat, dat hij te ver was gegaan. Hij maakte tijdens de seks met zijn scharrel beeldmateriaal van haar, zonder haar toestemming.

Dronken

“Mijn ouders hebben me altijd meegegeven dat je voor alles en iedereen respect moet hebben. Ik dacht dat ik dat automatisch naleefde, maar blijkbaar kun je ook een grens overgaan zonder dat je dat doorhebt. Tot vorig jaar had ik een jaar lang een seksuele relatie met een vrouw. We waren niet verliefd op elkaar, maar het voelde vertrouwd en op het gebied van seks waren we een goede match.

Met oud en nieuw hadden we superveel gedronken. Het was vier uur ‘s nachts, we waren bij mij thuis en dronken nog een glas champagne samen. Een week daarvoor hadden we het gehad over dat we samen nieuwe dingen wilden uitproberen – een soort sm light: vastbinden en blinddoeken. Die nacht leek ons dat een goed idee. Ik bond haar vast op bed en blinddoekte haar. Het zag er sexy uit en ik dacht dat zij ook wilde weten hoe het eruitzag. Andere bedpartners had ik ook weleens tijdens de seks gefilmd of foto’s van ze gemaakt en dat was altijd goed in de smaak gevallen. Ik dacht: ik doe het gewoon, maar zonder het bij haar te checken.

Ik maakte filmpjes en een aantal foto’s, waarop ze naakt te zien was. Na de seks vielen we in slaap. De volgende ochtend vroeg ze: ‘Wat was je gisteren aan het doen tijdens de seks, je was me toch niet aan het filmen?’ Ik vroeg me af hoe ze dat wist, aangezien ze een blinddoek om had. Ik schrok, omdat ik wist dat ik haar niet had gevraagd of het oké was, ik had op dat moment alleen aan mezelf gedacht.

Uit reflex en schaamte heb ik gezegd dat het niet zo was. Een paar uur later ging ze naar huis en heb ik als de wiedeweerga het beeldmateriaal verwijderd. Ik voelde me slecht over wat er was gebeurd. Een paar weken later heb ik het haar verteld. Ze vond het totaal niet cool, wat natuurlijk haar goed recht is. Het was klaar tussen ons, omdat ze me niet meer vertrouwde. Ik wist dat ik over haar grens was gegaan. Toch dacht ik ergens: zo erg is het toch niet? We zijn zo open met elkaar en het is maar vijftien seconden aan beeldmateriaal dat ik al heb verwijderd?”

Consent

“Een maand geleden heb ik haar voor het eerst weer gezien. Ze zei dat ze er nog steeds last van heeft en mensen in bed niet meer vertrouwt. Ik schrok enorm, ik realiseerde me niet dat het zo’n grote impact heeft gehad op haar. Voor mij is het misschien iets kleins, maar voor haar niet – en dat begrijp ik. Gelukkig hebben we inmiddels weer redelijk goed contact, ze weet dat ik er veel spijt van heb.

Als ik naar het nieuws kijk – naar de BOOS-aflevering of naar Johan Derksen – denk ik altijd: wat een klootzakken. Maar ergens in mijn hoofd weet ik dat ik ook iets verkeerds heb gedaan. Johan Derksen heeft een publieke functie, zou een voorbeeld moeten zijn, maar goed gedrag begint ook bij doodnormale jongens zoals ik.

In veel gevallen, zoals dat van mij, had het grensoverschrijdend gedrag voorkomen kunnen worden door te vragen of iemand iets fijn vindt. Als zij ‘nee’ had gezegd, had ik het nooit gedaan. Het gaat om consent. Met seksuele relaties nu check ik constant of ze het oké vinden. Want ik wil nooit meer iemand zoiets aandoen.”

Dit verhaal is afkomstig uit Flair 23-2022. Deze ligt van 8 t/m 14 juni in de (online) schappen. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Milou Deelen

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden