Robert (26) stuurde een ongewenste dickpic: 'Het was een combinatie van alcohol en groepsdruk' Beeld
Robert (26) stuurde een ongewenste dickpic: 'Het was een combinatie van alcohol en groepsdruk'

Robert (26) stuurde een ongewenste dickpic: 'Het was een combinatie van alcohol en groepsdruk'

Robert (26) heeft een relatie en werkt bij een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid. Hij stuurde een dickpic naar een meisje dat hij niet kende.

Dronken

“Ik woon samen met vier vrienden, van wie er drie lid zijn van een studentenvereniging. Een aantal jaren geleden was er bij ons thuis een mannendiner van de vereniging. Zo’n avond houdt vooral in dat er veel bier wordt gedronken. Ik was die avond ook thuis en dronk in hun tempo mee.

Het was rond twaalf uur toen een van de mannen, Pieter, over een meisje begon. Ze had een foto van zichzelf in bikini op Instagram gezet en dat werd deze avond uitgebreid besproken. Pieter liet zijn telefoon rondgaan. De meeste jongens zeiden ‘geil’ en noemden haar een aandachtstrekker. Ik ging mee in hun mening, terwijl ik het eigenlijk rot vond voor het meisje dat ze compleet als lustobject werd neergezet.

Pieter was dronken en begon de andere jongens op te jutten om haar iets te sturen. ‘Kom op man, doe niet zo pussy,’ hoorde ik hem meerdere keren zeggen. Ik weet niet meer precies hoe het is gegaan, maar Pieter was er ineens van overtuigd dat ik degene was die iets moest sturen. Er ontstond een lacherige sfeer. Ik denk dat een aantal van de jongens zich er ongemakkelijk bij voelde, maar dat niet durfde te zeggen. Hij zei tegen me ‘dat het toch grappig was?’ Eerst zei ik duidelijk dat ik dat niet wilde, maar hij bleef maar aandringen."

Dickpic

"Uiteindelijk heb ik een dickpic naar dat meisje gestuurd, een meisje dat ik niet kende. Ik kan het me niet meer goed herinneren. Het was een combinatie van alcohol en groepsdruk. Niet dat ik er zelf geen verantwoordelijkheid voor wil nemen, uiteindelijk heb ik ‘m gestuurd, maar ik stond er niet achter.

De volgende ochtend schrok ik wakker. Ik heb haar meteen een bericht gemeld dat ik onder groepsdruk die foto had gestuurd en dat het me enorm speet. Ze heeft nooit geantwoord. Ik heb nog heel vaak eraan teruggedacht. Ik ben bang dat ik haar geïntimideerd heb en zij hier last van heeft gehad. Ik hoop het niet, het is ook nooit mijn bedoeling geweest. In het begin was ik ook bang dat ze het tegen me zou gebruiken, mijn naam zou exposen. Ze weet immers van welk nummer het afkomstig was. Ik hoop dat ik haar nog een keer tegenkom, zodat ik mijn excuses kan aanbieden.”

Lees ook Pieter ging de grens over en stalkte zijn match: ‘Ze smeekte me om te stoppen, ze was bang voor me’

Schaamte

“In het begin deden mijn huisgenoten er nog een beetje lacherig over, maar inmiddels zijn we het erover eens dat het veel te ver ging. Iemand ongevraagd een foto van je piemel sturen, is natuurlijk grensoverschrijdend gedrag. Het meisje zat er niet op te wachten en is misschien wel enorm geschrokken. Daarnaast heeft ze misschien vaker vervelende grensoverschrijdende ervaringen meegemaakt en werkt zo’n foto als een trigger.

Ik denk dat we dat ook inzien omdat we nu volwassen zijn en de tijden zijn veranderd. In de media gaat het veel over grensoverschrijdend gedrag, en de BOOS-aflevering heeft veel losgemaakt. Als ik in de kranten over dickpics lees, schaam ik me dood. Momenteel heb ik een vriendin en ik heb haar verteld wat er is gebeurd. Ze schrok ervan, maar reageerde ook lief. Ze zei dat ik ook een soort van slachtoffer ben.

Ik weet niet of ik het daarmee eens ben, maar ik denk dat groepsdruk onder mannen een grote factor is bij grensoverschrijdend gedrag. We zouden jongens moeten leren dat het niet cool is, maar dat het juist cool is om elkaar op elkaars gedrag aan te spreken.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Milou Deelen

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden