Renate (36) is destination weddingfotograaf: ‘Het is leuk, maar ook hard werken. Ik maak soms dagen van 16 uur’ Beeld ANGIE PERALTA
Renate (36) is destination weddingfotograaf: ‘Het is leuk, maar ook hard werken. Ik maak soms dagen van 16 uur’Beeld ANGIE PERALTA

Renate (36) is destination weddingfotograaf: ‘Het is leuk, maar ook hard werken. Ik maak soms dagen van 16 uur’

Vrouwen vertellen over hun bijzondere beroep

Renate van Dijk (36) is destination weddingfotograaf. Ze fotografeert bruiloften in het buitenland, een gevarieerd en bijzonder beroep waar ze zich in gespecialiseerd heeft. “Een interesse voor trouwen had ik in eerste instantie niet echt, wel begon mijn passie voor fotograferen al vroeg.”

Passie voor fotograferen

Renate: “Vroeger wilde ik van alles worden: binnenhuisarchitect, kapster, musicalactrice of zangeres. Het is niet dat ik als klein meisje al graag bruiloften in het buitenland wilde fotograferen. Sterker nog: ik ben zelf niet getrouwd en vanaf jongs af aan zeg ik dat dat voor mij ook niet hoeft. Dus een interesse voor trouwen had ik in eerste instantie niet echt, wel begon mijn passie voor fotograferen al vroeg. Op mijn zesde of zevende had ik een Barbie-fototoestel. Dat werkte amper, maar ik vond het wel leuk om foto’s te schieten.

Toen ik twaalf was, kreeg ik voor mijn verjaardag een beter toestel. En toen ik ongeveer achttien/negentien was had ik een blog waar ik veel foto’s voor maakte. Fotograferen bleef bij mij altijd op de achtergrond, toch ging ik iets anders studeren. Ik werd dramaturg en werkte bij opera’s en musicals. Die baan werd me te zwaar toen ik last kreeg van een trage schildklier en ook nog eens pfeiffer. Ik had wel twaalf tot veertien uur slaap nodig per nacht en dat kon ik niet meer combineren met mijn baan.”

Specialisatie in bruiloften

“Ik wist dat ik iets anders moest gaan doen en kwam uit op fotograferen. Nou leek me dat ook niet meteen het makkelijkste beroep om geld mee te verdienen, dus ben ik me meteen gaan specialiseren. Zo kwam ik op bruiloften. Ik redeneerde dat mensen daar altijd wel geld aan uit willen geven. Daarnaast is het superdivers werk. Je maakt portret-, groeps- en productfoto’s. maar je bent ook bezig met eventfotografie en journalistieke foto’s. Ook is iedereen de hele tijd vrolijk, dat maakt het extra fijn.

null Beeld Isabeau Bosscher
Beeld Isabeau Bosscher

Het is hartstikke leuk, maar ook hard werken. Het reizen kan best stressvol zijn. Daarnaast werk ik vaak in warmere temperaturen dan we in Nederland gewend zijn. Ik zeul lang met zware apparatuur en ben de hele dag bezig met het goede licht en de goede hoeken zoeken. Ook werk ik vaak lang achter elkaar, het is geen 9-tot-5-baan. Je moet echt denken aan zo’n twaalf tot zestien uur achter elkaar, soms het hele weekend bij een meerdaags evenement.”

Reizen in Europa, Marokko en Zuid-Afrika

“Ik waardeer het heel erg dat ik naar zo veel mooie plekken mag reizen. Ik fotografeer bruiloften in Europa, Marokko en Zuid-Afrika. Eerder zei ik altijd: ‘Het maakt niet uit, ik reis de hele wereld over.’ Maar ik merkte dat dat met jetlags echt niet te doen was. Een uurtje tijdsverschil is niet zo erg, maar bijvoorbeeld negen uur is te slopend. Daarom heb ik gekozen voor deze landen die zich in dezelfde tijdszone bevinden.

Met de pandemie kon ik nog prima reizen in de Europese Unie. Voor werk was dat eigenlijk altijd wel toegestaan. Maar Marokko werd al wat lastiger bijvoorbeeld. Daarnaast zijn heel veel bruiloften steeds weer verplaatst of uiteindelijk geannuleerd.”

Bruiloften van BN’ers

“Af en toe meldt zich ook een BN’er bij me. Ik weet nog wel de eerste keer dat ik een aanvraag kreeg. Dat ging via een weddingplanner en die vroeg of ‘de BN’er’ korting kon krijgen omdat ie bekend is. Eerlijk gezegd moest ik zelfs even googelen toen de weddingplanner vertelde over wie het ging. Ik vond het wel spannend, maar dat kwam ook doordat alles eromheen anders ging dan ik gewend was.

null Beeld

Zo maak ik normaal gesproken van tevoren altijd kennis met het bruidspaar. Dat was nu niet gebeurd. Ik wist zelfs niet wie de bruid was, dat moest ik stiekem aan een gast vragen tijdens de bruiloft! Maar het went hoe vaker je het doet. BN’ers zijn natuurlijk ook gewoon mensen.”

Lees ook Chantall (46) test seksspeeltjes: ‘Ik hoop seks luchtiger te maken voor anderen’

Altijd vrolijk

“Het allerleukst aan mijn werk vind ik echt dat iedereen altijd lekker vrolijk is. Ik trek gelukkig relaxte bruidsparen aan. Wanneer er dan een speech uitloopt of iets gaat anders dan gepland, dan maakt dat het bruidspaar niet uit.

Tuurlijk willen ze graag een perfecte bruiloft, maar omdat ze weten dat hun leveranciers het zullen oplossen, kan het bruidspaar zich volledig richten op wat zij het belangrijkste vinden: dat het een mooi feestje wordt met de mensen van wie ze houden. Dat vertrouwen en die positiviteit maken het bijzonder.”

Meer info: wit-photography.com

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Privébeeld Renate van Dijk, Wat een Plaatje, Isabeau Bosscher Fotografie

Fleur HartmanANGIE PERALTA

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden