Plots Papa: Bert Bentsink was 22 toen hij onverwacht vader werd Beeld Naomi
Plots Papa: Bert Bentsink was 22 toen hij onverwacht vader werdBeeld Naomi

Plots Papa: Bert Bentsink was 22 toen hij onverwacht vader werd

Bert Bentsink (32) was 22 jaar oud toen hij onverhoopt te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij op dat moment amper. Aanvankelijk wilde hij niet, maar besloot er kort na de zwangerschap tóch voor zijn dochter te willen zijn.

Leven van vader ook op z'n kop

Een ‘kroegbaby’ verwekt na een onenightstand, er moedwillig ingeluisd, of gewoonweg een ‘ongelukje’ binnen een prille relatie. In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit ongepland zwanger geraakt. Bij een ongeplande zwangerschap gaat - zeker wanneer het jonge mensen betreft - bijna alle aandacht uit naar de (toekomstige) moeder. Logisch! Haar wereld staat immers op z’n kop en zij is ook degene die de fysieke consequenties van de conceptie ondervindt.

Maar er gaat bijna geen aandacht uit naar de belevingswereld van de (jonge) vader, wiens leven evengoed op z’n kop staat. Een blinde vlek die zowel door beleidsmakers als wetenschappers wordt onderschreven.

Lees ook 7 mannen over het lichaam van hun vrouw na de zwangerschap

Angst, twijfel en paniek

Bert Bentsink is ervaringsdeskundige. Toen hij op z’n 22e te horen kreeg dat hij vader zou worden, ging dat nieuws gepaard met een tsunami aan emoties. Zijn primaire reactie was er een van angst, twijfel en paniek. Hij vond zichzelf nog helemaal niet goed uitgerust voor zo’n grote verantwoordelijkheid.

Bovendien voelde hij zich voor het blok gezet en ongehoord in een beslissing die weliswaar principieel bij de moeder ligt, maar hem evengoed beïnvloedt. De prille lustrelatie die hij met de moeder had bleek niet bestand tegen de onverwachte komst van een kindje. Aanvankelijk wilde hij niet, maar hij besloot er uiteindelijk voor zijn dochter te willen zijn. Tot duidelijke zorgafspraken of goed co-ouderschap kwamen ze nooit. In de turbulente tien jaar die volgden nam zijn vaderrol veel verschillende gedaanten aan. Van betrokken papa met vaste zorgdagen tot verstoten vader op afstand.

Lotgenoten in Plotse Papa's

De afgelopen tien jaar probeerde Bert als alleenstaande twintiger zijn vaderrol vorm te geven en liep daarbij tegen tal van emoties en situaties op. Hij raakte nieuwsgierig en ging op zoek naar ‘lotgenoten’, naar andere mannen die op jonge leeftijd onbedoeld vader zijn geworden. Zijn zoektocht besloot hij vast te leggen in een podcast. Plotse Papa's is een audiodocumentaire over de impact van een ongeplande zwangerschap op het leven en wezen van jonge mannen.

In Plotse Papa's wisselt Bert ervaringen uit met jonge mannen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Met de Groningse Teake Damstra (hij werd op zijn 28e vader) praat hij over de gevoelens van vertwijfeling ten opzichte van een ongeplande zwangerschap en het wel/niet hebben van een (latente) kinderwens. Wat gaat er door je heen wanneer je onverhoopt hoort dat je vader wordt?

Met de Rotterdamse Jerdo Best (hij werd op zijn 23e vader) bespreekt hij hoe het is om als jonge alleenstaande vader die vaderrol ook daadwerkelijk te vervullen. En met de muzikale vader Stijn de Laat (hij werd op zijn 28e vader) praat Bert over ouderverstoting, muziek als zelftherapie en over een walnootboom.

Luister Plotse Papa's via je favoriete Podcast-app of via 2Doc.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Naomi Veldwijk

Evelien de VriesNaomi

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden